Araştırma: Musluk suyunu kaynatmak, mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabilir
Araştırmacılar, musluk suyunu kaynatmanın yaygın bulunan mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabileceğini tespit etti.
Ankara
The Hill'in haberine göre, Çinli bilim insanları, suda en yaygın bulunduğu kaydedilen polistiren, polietilen ve polipropilenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.
Araştırma kapsamında yüksek seviyede kalsiyum karbonat (kireç taşı) ve magnezyum içeren musluk suyu kaynatıldığında içeriğindeki kalsiyum karbonatın mikroplastikleri etrafında kümelenerek hapsedip zararsız hale getirdiği saptandı.
Araştırmada suyu kaynatmanın mikroplastiklerin zararlı etkilerini tamamen yok etmediği fakat ele alınan 3 plastik bileşiğin en az yüzde 80'inin zararlarını ortadan kaldırdığı gözlendi.
Kaynatılan musluk suyunun şişe suyundan daha güvenli olduğu, plastik kirliliğinin sağlık üzerindeki bazı olumsuz etkilerinden bu yöntemle kaçınılabileceği bildirildi.
ABD'deki Columbia Üniversitesinden araştırmacıların ocakta "Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)" adlı dergide yayımlanan çalışmasında şişe suyunun bir litresinin yaklaşık çeyrek milyon nanoplastik içerebileceği ortaya konulmuştu.
Araştırma, "Environmental Research Letters" adlı dergide yayımlandı.
Benzer Haberler
Araştırma: Musluk suyunu kaynatmak, mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabilir
"Dünya Nadir Hastalıklar Günü" bu yıl, yılın en nadir gününde kutlanıyor
Kocaeli Şehir Hastanesi'nde kemik tümörü başarıyla alınan hasta sağlığına kavuştu
"Kanser ve tümör hastaları" başka illere gitmeden Ağrı'da tedavi olabiliyor
Antarktika ana karasında ilk kez kuş gribine rastlandı
Robotik donör ameliyatıyla yapılan karaciğer nakli sayesinde hayata tutundu
Bebeklerdeki kafa şekil bozukluğu sadece yatış pozisyonundan kaynaklanmayabilir
Sağlık Bakanı Koca'dan yan dal uzmanı hekimlerle ilgili paylaşım