Çin'in DeepSeek ile birlikte hayata geçirdiği yapay zeka atılımı, hisse senedi fonlarının Çin'e geri dönmesini sağladı.

Bloomberg verilerine göre son dönemde Hindistan'dan yüz milyonlarca dolarlık hisse senedi satışı olurken, bu para büyük oranda Çin hisse senetlerine yatırıldı.

Çin hisse senedi piyasaları, geçen ayda toplam değerine 1,3 trilyon dolardan fazla ekledi. Aynı şekilde Hindistan hisse senedi piyasasından 720 milyon doların üzerinde çıkış gerçekleşti.

PEKİ YAPAY ZEKAYI TEŞVİK EDİYOR

Çin, yapay zeka atılımı ile birlikte özellikle teknoloji alanında 'yeniden yatırım yapılabilir' olarak görülmeye başlandı. Bu da Çin piyasasının eski cazibesini yeniden kazanmasına neden oldu.

Kısa bir süre önce şirketlere dönük baskıları ile yatırımcıları korkutan Pekin yönetimi, Alibaba da dahil olmak üzere pek çok şirketle çeşitli yatırım toplantıları yapmaya başladı. Bu durumun da yeni yapay zeka atılımlarını teşvik etmeye dönük olduğu düşünülüyor.

Eastspring Investments'ın Asyalı hisse senedi portföyü uzmanı Ken Wong'a göre, "DeepSeek'in varlığı Çin'in tüm yapay zeka ekosisteminin hayati bir parçasını oluşturan şirketlere sahip olduğunun kanıtı."

ÇİN GERİ Mİ DÖNDÜ?

Tüm bu gelişmeler, son zamanlarda piyasalarda “Çin geri döndü” havası oluşmasına neden oldu.

Alibaba'nın son beş hafta içinde piyasa değerine 100 milyar dolar eklemesi ve Hang Seng Teknoloji Endeksi'nin boğa piyasasına girmesiyle olumlu gelişmeler artmaya devam etti.

Hong Kong merkezli Nan Fung Trinity baş yatırım yetkilisi Helen Zhu, DeepSeek'in yapay zeka başarısının tekrarlanıp tekrarlanamayacağı konusunda belirsizlik görürken, “Günün sonunda, orta ve uzun vadede potansiyel para kazanma fırsatlarının ne olduğunu gerçekten bilmiyoruz” dedi.