175 akademisyen ve bağımsız araştırmacı, metal sektöründe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yasaklanan grevlerle dayanışma çağrısında bulundu.
Aralarında Cem Eroğlul ve Galip Yalman gibi isimlerin de olduğu akademisyenler metal işçileri ile dayanışma çağrısı yayınladı.
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işletmelerde gerçekleştirilen grevler, “Millî güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelemişti.
Karar, 14 Aralık günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Erteleme, fiilen bir yasak anlamına gelirken, 175 akademisyen ve bağımsız araştırmacı grev hakkının engellenmesine tepki göstererek bir dayanışma metni yayımladı.
175 akademisyen ve araştırmacı, Birleşik Metal-İş üyelerinin mücadelesini desteklediklerini belirterek, tüm emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırdı ve yetkilileri sorumluluk almaya davet etti.
Dayanışma çağrısında, işçilerin mücadelesinin sadece ücret ve çalışma koşullarına ilişkin olmadığı, insan onuruna yaraşır bir yaşam için verilen haklı bir mücadele olduğu belirtildi.
'EMEĞİ İLE GEÇİNEN HERKESİN MÜCADELESİ'
Akademisyenler, metal işçilerinin işverenlerin dayatmalarına karşı direndiklerini ve bu grevin işçilerin onurlu direnişinin güçlü bir ifadesi olduğunu vurguladı.
Metinde şu ifadelere yer verildi:
“Artan hayat pahalılığı karşısında insanca bir gelir ve güvenceli çalışma koşulları talep eden işçilerin grevleri, yasal prosedürlere uygun olarak yürütülmektedir. Ancak bu grevlere dahi tahammül edilmemektedir. Grevin milli güvenlik gerekçesiyle ertelenmesi, fiili bir yasak anlamına gelmektedir.”
Akademisyenler, grevin temel bir anayasal hak olduğunu hatırlatarak Anayasa Mahkemesi’nin daha önce aldığı kararları işaret etti.
Keyfi yasaklamaların işçilerin en temel haklarını ihlal ettiğini belirten açıklamada, işçilerin haklı taleplerinin baskıyla veya görmezden gelinerek çözülemeyeceği ifade edildi.