Dolar 37,98
Euro 41,68
G. Altın 3.710,58
Btc 84.119
Dolar 37,98
Euro 41,68
G. Altın 3.710,58
Btc 84.119

1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde su altında kalan çınar ağaçları görüntülendi.

1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 1

Depremin merkez üssü Gölcük'ün Değirmendere Mahallesi'nde fay hattı geçtiği için denize çekilen Çınarlık Meydanı'nın çınar ağaçlarının da bulunduğu alanına, su altı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ile Değirmendere Sualtı Topluluğu Kurucu Başkanı 1. sınıf dalgıç Murat Kulakaç dalış yaptı.

1 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 2

Dalışta, kıyıdan yaklaşık 50 metre açıkta bulunan, aradan yıllar geçmesine rağmen bazı çınar ağaçlarının dik konumda durduğu ve gövdelerinin sarı olduğu görüldü.

2 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 3

Ceylan, yaptığı açıklamada, deprem felaketinde Çınarlık Meydanı'ndaki ağaçların bir bölümünün denizin altında kaldığını, depremden önce sahilden 100 metre aşağıya kadarki kısmın yerleşim yeri olduğunu anlattı.

3 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 4

O dönemde çınar ağaçlarının depremin ardından suyun altında kaldığını belirten Ceylan, şöyle devam etti:

"Depremin hafızasının olduğunu yerdeyiz. Derinlerdeki çınar ağaçları saymakla bitmedi. 4 santigrat derece suda depremin hafızasına dalış yaptık. Depremle yüzleşmek isteyen insanlar gelip buradaki suyun altındaki çınar ağaçlarını görseler herhalde yeterli olur. Aşağıda devasa çınar ağaçları var. Suyun altındaki çınar ağaçlarının gövde kalınlıkları şu anda kıyı şeridindeki hiçbir ağaçta yok. Arkamızdaki alan bir dönem insanların oturduğu, çay içtiği, maç seyrettiği alandı ama şimdi hepsi suyun altında. Depremle yüzleşmeyi ve deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmeliyiz."

4 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 5

Kulakaç da depremin tüm gerçekliğinin suyun altında bulunduğunu, buradaki çınar ağaçlarının depremin yüzünü gösterdiğini ifade etti.

5 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 6
6 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 7
7 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 8
8 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 9
9 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 10
10 11
1999 depreminin izleri su altında duruyor! Yıllar sonra görüntülendi - Resim: 11
11 11
Haberler
Kurumsal
İçerikler
Sosyal Medya
© 2024 Nefes Gazetesi. Tüm hakları saklıdır.
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro