2024'ün en çok kazananları ve kaybedenleri
2024 yılında servetlerinin en çok artıranlar ve kaybedenler belli oldu. Birçok milyarder servetlerine servet katarken, servetleri hızla eriyenler de oldu. Yapay zeka çılgınlığı ve Donald Trump'ın yeniden seçilmesi milyarderler listesini sallayan gelişmeler olarak kayıtlara geçti.
Elon Musk'ın serveti bu yıl tam 223 milyar dolarlık artışla 452 milyar dolara yükseldi. Tesla, SpaceX ve X'in patronu olan Musk, Trump'ın seçim kampanyasına yaklaşık 200 milyon dolar bağışladı ve seçim sonrasında serveti yaklaşık 200 milyar dolar arttı. Trump'ın kabinesine de giren Musk, dünyanın en zengin insanları sıralamasında zirvedeki yerini sağlamlaştırdı.
Mark Zuckerberg'in serveti bu yıl tam 84,2 milyar dolar arttı ve 212 milyar dolara yükseldi. Yüzde 13'lük paya sahip olduğu Meta'da CEO'luk koltuğunda oturan Zuckerberg, şirketinin hisselerinde bu yıl yüzde 70'i aşan yükselişin meyvelerini yedi.
Yapay zeka patlamasından en kazançlı çıkan isimlerden biri, çip üreticisi Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang oldu. Serveti bu yıl 75,8 milyar dolarlık artışla 120 milyar dolara yükseldi. Nvidia hisselerinde bu yılki yüzde 175'lik yükseliş, onu milyarderler listesinde 12. sıraya taşıdı.
Yazılım şirketi Oracle'ın kurucusu Larry Ellison da yapay zeka patlamasından payını aldı. Şirketinin hisseleri bu yıl yüzde 60'ın üzerinde değerlenirken, Ellison'ın serveti de 67,3 milyar dolarlık artışla 190 milyar dolara yükseldi.
E-ticaret ve bulut bilişim devi Amazon'un kurucu ortağı Jeff Bezos da yılın kazananlarından. Bezos'un serveti bu yıl 66,1 milyar dolarlık artışla 243 milyar dolara yükseldi. Amazon hisselerinde bu yılki yükseliş yüzde 45'i bulurken, Bezos'un Donald Trump ile arasını düzeltmek üzere evini ziyaret etmesi de dikkat çekti.
Avrupa'nın en zengin insanı olan Bernard Arnault, bu yıl büyük kayıp yaşadı. Fransız moda devi LVMH'nin patronunun serveti bu yıl tam 29,8 milyar dolar düşüşle 178 milyar dolara kadar geriledi. Louis Vuitton ve Christian Dior gibi markaların da sahibi olan Arnault, lüks tüketimdeki düşüş nedeniyle kötü bir sene geçirdi.
L'Oréal şirketinin varisi Francoise Bettencourt-Meyers, bu yıl servetinde 24,1 milyar dolarlık kayıp yaşadı. Yine de 75,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kadını konumunda. En zenginler listesinde ise 20. sırada. Kozmetik şirketi bu yıl Çin'deki satışların düşmesiyle zorlandı. L'Oréal şirketinin hisse senedi fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 26'dan fazla düştü.
Meksikalı milyarder Carlos Slim'in serveti bu yıl 23,5 milyar dolar eridi. Sahibi olduğu telekomünikasyon devi América Móvil'in hisselerindeki düşüş servetini azaltsa da Slim şu an 81,8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 18. insanı konumunda.
Çinli e-ticaret platformu Temu'nun patronu Colin Huang da yılın kaybedenlerinden. Huang'ın serveti bu yıl 17,2 milyar dolarlık düşüşle 34,3 milyar dolara geriledi. Temu'nun ana şirketi Pinduoduo'nun hisselerinin bu yıl yüzde 30'dan fazla düşmesi, Huang'ın servetini eritti. Çin'deki tüketimin zayıf kalması, artan rekabet ve Trump'ın olası tarifeleri, şirketin hisselerini vurdu.
Bu yıl lüks tüketimdeki düşüşün kurbanlarından biri de Francois Pinault oldu. Balenciaga, Gucci ve Saint Laurent gibi markaları bünyesinde barındıran lüks giyim grubu Kering'in kurucu Pinault'nun serveti bu yıl 13,7 milyar dolarlık düşüşle 21,7 milyar dolara geriledi.