Derleyen: Serkan Üstün

AKP döneminde 21 yılda toplam 21 grev yasaklandı. İşçilerin ücret ve yan hak pazarlığı yaparken kullandığı anayasal bir hak olan grev hakkı AKP döneminde fiilen uygulanamaz hale geldi.

Bu yasaklarla birlikte toplamda 197 bin işçinin grev hakkı ihlal edilmiş oldu.

Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararları 'Millî güvenliği bozucu nitelikte' görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi.

Karar 14 Aralık günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. 'Erteleme' esasında fiili bir yasak anlamına geliyor.

GREV ERTELEME NEDEN 'YASAK' ANLAMINA GELİYOR?

Çünkü grev, resmi olarak uzun bir süreç olduğu için sendikanın 60 gün içinde tekrar greve çıkma şansı olmuyor.

Taraflar erteleme süresi içinde anlaşamazlarsa uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından çözülüyor. Bu nedenle grev ertelemesi fiilen grev yasağı anlamına geliyor.

Erteleme kararı alındığında sendikalar genellikle yasağı mahkemeye taşıyor. Ancak mahkeme sürecinin bitmesi genellikle 2 yılı buluyor.

Bundan önceki grev erteleme kararını mahkemeler büyük oranda 'hukuka aykırı' bulmuştu. Ancak geç gelen bu kararlar işçinin grev hakkının önlenmesinin önüne geçemedi.

Öte yandan sendikalar 'milli güvenliği bozucu' kavramını eleştirerek savunma sanayi gibi stratejik sektörlerde olmayan bu grevlerin milli güvenlikle ilgisi olmadığını, bu kanunun grev yasağının bahanesi olarak kullanıldığını savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Sendika, Hitachi Enerji'nin İstanbul ve Kocaeli'de yer alan iş yerlerindeki, Grid Solutions'ın Kocaeli'de yer alan iş yerinde, Schneider Elektrik'in İzmir, Manisa, Kocaeli ve İstanbul'da yer alan iş yerinde, Arıtaş Kriyojenik'in Balıkesir'de yer alan iş yerinde grev kararı almıştı.

Ancak 14 Aralık günü gelen Cumhurbaşkanı kararı ile grevler yasaklanmış oldu.

Konu ile ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Genel Başkan Özkan Atar, adrese teslim bir şekilde sadece Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi işletmelerdeki grevlerin engellendiğini belirterek yasakları tanımadıklarını belirtti.

MESS ÜYESİ OLMAYAN FABRİKADA GREV DEVAM EDİYOR

Diğer yandan grev yasağında ilginç bir detay dikkat çekti. Sendika toplamda 5 işletmede grev kararı almıştı.

MESS üyesi olan Hitachi, Grid, Schneider Elektrik ve Arıtaş'ta grevler yasaklanırken MESS üyesi olmayan Green Transfo işyerinde ise grev kararımız yasaklanmadı.

Green Transfo'nun MESS'ten yeni ayrılmış olması da dikkat çekti.

24 YILDA 24 YASAK

2003 -2024 dönemi içerisinde (AKP dönemi) toplam 21 'Grev Erteleme' kararı verildi.

Bu yasaklarla toplamda 197 bin işçinin grev hakkı engellenmiş oldu.

AKP ertelenen grevler ise şöyle oldu:

21 yılda 21 grev yasaklandı - Resim : 1