Orta Avrupa’da son Buz Devri’ne ait birçok insan kalıntısının dişlerinde bilim insanlarını yıllardır şaşkınlığa uğratan alışılmadık aşınmalar vardı. Şimdi Portekiz’deki bir araştırmacı bunun için ilginç bir açıklama getirdi: Yanak piercingleri!

Coimbra Üniversitesi’ndeki Tarih Öncesi Laboratuvarı’ndan John C. Willman, 25 bin ila 29 bin yıl önce Orta Avrupa’da varlığını sürdüren avcı toplayıcı bir topluluk olan Pavlovian halkının bir çeşit yanak piercing’i kullandığını öne sürüyor.

Journal of Paleolithic Archaeology dergisinde yayınlanan çalışmada biyolojik antropolog, normalde dişleri çok iyi korunmuş haldeki Pavlovianlardaki bu alışılmadık diş aşınmasının piercinglerden kaynaklanabileceğini söylüyor.

29 bin yıllık diş kanıtı: Buz Devri insanları yanak piercingi kullanıyormuş - Resim : 1

Willman, Pavlovian halkının özellikle köpek ve azı dişlerinin yanağa bakan yüzeylerinde aşınma alanları olduğunu fark etti. Daha önce bu aşınmaların ağızda küçük taşlar tutarak tükürük salgısını artırma gibi alışkanlıklardan kaynaklanabileceği öne sürülmüştü.

Hem orijinal diş kalıntılarını hem de fotoğrafları inceleyen Willman, bu aşınmaların en olası sebebinin piercingler olabileceği sonucuna vardı. Ayrıca Willman bu piercinglerin zamanla dişlerin dizilimini etkileyerek eğrileşmesine yol açtığını da söylüyor.

Bu aşınmaların çocuklarda tek taraflı, yetişkinlerdeyse çift taraflı olması, bunun yaşla ilgili bir ritüel olabileceğini düşündürüyor.

Ancak bir sorun var: Pavlovian mezarlarında bugüne kadar hiç piercing izine rastlanmadı! Willman bunun sebebinin piercinglerin ahşap ya da deri gibi zamanla çürüyebilen malzemelerden yapılmış olabileceğini ya da ölülerin piercingleriyle gömülmemiş olabileceğini söylüyor.