7 tuğlanın ilginç hikayesi: 890 yıllık camiyi yaptırırken tek bir şartı varmış
Kayseri'de 1135 yılında Danişmend hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından tek bir şart koşularak yaptırılan, Ulu Cami olarak da bilinen Cami-i Kebir'deki 7 tuğlanın hikayesi asırlardır anlatılıyor.
Kayseri Cami-i Kebir Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Çarşıbaşı, Melik Mehmet Gazi tarafından tamamen kendi imkanları ile yaptırılan ve 1135 yılında yapımı tamamlanan Cami-i Kebir'in 7 tuğla hikayesini anlattı.
"Kayseri Cami-i Kebir'i farklı kılan özelliklerinden birisi de bu 7 tuğla. Diğer camilerden farklı kılan kısmını ben kısaca şöyle aktarabilirim.
Melik Muhammed Gazi 1134 yılında bu caminin yapımına başladığı esnada hiç kimseden yardım alınmayacak diye bir şart koşmuş.
1143 yılına kadar da neredeyse hiç kimseden yardım alınmamış ama bir yaşlı, elinde 7 tane tuğla ile bir teyze Cami-i Kebir'de çalışan ustalara gelmiş bunları kullanın demiş. Hiç kimse kullanmak istememiş.
Halk arasında Mehmet Gazi ismiyle anılan Muhammed Gazi'nin bu emirlerinden dolayı. Fakat ustanın birisi teyzenin yalvarmalarına dayanamamış ve bu 7 tane tuğlayı burada kullanmış.
O gece Peygamber Efendimiz 2-3 defa Melik Muhammed Gazi'nin rüyasına girmiş. O da sabah geliyor buraya ve ustaların hepsini topluyor.
'Burada ne oldu da olağanüstü, rüyama Peygamber Efendimiz girdi' diyor. 'Cenab-ı Hakk o tuğlalar kullanılmasaydı senin hayrını kabul etmeyecekti' diye soruyor.
Bununla ilgili hemen ustalardan biri bir yanlışlık yaptığımın farkındayım ama yalvarmalarına dayanamadım. Onun için de biz bu tuğlaları kullandık deyince gidiyor teyzenin elini öpüyor, rızasını alıyor.”
KAYNAK: İHA