Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2022'den beri İran'da tutuklu olan 34 yaşındaki Fransız vatandaşı Olivier Grondeau'nun serbest bırakıldığını ve Fransa'ya döndüğünü duyurdu.

Macron paylaşımında, "Olivier Grondeau özgür, Fransa'da, kendi halkının arasında! Ailesinin mutluluğunu paylaşıyoruz" diye yazdı.

Fransız lider ayrıca İran'da hâlâ tutuklu olan Cecile Kohler ve Jacques Paris'in de serbest bırakılması çağrısında bulundu. Macron, Grondeau'nun nasıl serbest bırakıldığına dair detay vermedi.

887 GÜNLÜK ESARET

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, serbest bırakılan Olivier Grondeau'nun Fransa'ya dönüşü sırasında uçakta çekilen fotoğrafını paylaştı.

Bakan Barrot paylaşımında, "Olivier Grondeau nihayet serbest kaldı. İran'da 887 gün rehin tutulduktan sonra ailesine, sevdiklerine ve ülkesine kavuştu. Cecile Kohler ve Jacques Paris dahil olmak üzere hala rehin tutulan tüm vatandaşlarımızın serbest bırakılmasını sağlamak için çabalarımızı yorulmadan sürdüreceğiz" ifadelerine yer verdi.

BEŞ YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Olivier Grondeau, Ekim 2022'de turistik bir gezi sırasında İran'ın güneyindeki Şiraz kentinde tutuklanmış, İran'ın Batı ile yaptığı müzakerelerde pazarlık kozu olarak kullandığı siyasi tutukluları gönderdiği Tahran'daki Evin Hapishanesi'ne konmuştu.

Grondeau, İran'a karşı casusluk ve komplo suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran'da tutulan diğer iki Fransız vatandaşı olan Cecile Kohler ve Jacques Paris ise Grondeau'dan dört ay önce Mayıs 2022'de tutuklanmıştı. İkili, ülkedeki protestoları kışkırtmakla suçlanmıştı.