Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ülkesinin Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden ayrılacağını açıkladı.
Haftalık basın toplantısında konuşan Mulino, Panama'nın Pekin Büyükelçisinin, anlaşmada belirtildiği üzere iptalin 90 gün önceden duyurulması için ilgili belgeyi Çin’e sunduğunu belirtti.
Kararın tamamen kendisine ait olduğunu vurgulayan Mulino, "O dönemde Çin ile bu anlaşmayı imzalayanların neye güvenerek böyle bir adım attığını bilmiyorum. Bunca yıldır Panama'ya ne gibi harika şeyler getirdi? Kuşak ve Yol Girişimi ülkeye ne kazandırdı?" ifadelerini kullandı.
Taraflar arasında yapılan mutabakat mektubuna göre anlaşma, her üç yılda bir otomatik yenileniyor. Bir sonraki yenileme 2026 yılı için planlanıyordu ancak taraflardan biri, üç ay önceden bildirimde bulunmak koşuluyla anlaşmayı feshedebiliyor.
ABD UYARMIŞTI
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 2 Şubat'taki Panama ziyaretinde, Çin'in Panama Kanalı üzerindeki etkisinin azaltılması gerektiğini, aksi takdirde "gerekli önlemlerin" alınacağını belirtmişti.
"Panama Kanalı'nın egemenliği tartışmaya kapalı." ifadesini kullanan Mulino, Panama'nın 2017'de Çin ile imzaladığı Kuşak ve Yol Girişimini kapsamındaki mutabakat anlaşmasını yenilemeyeceğini de Rubio'ya iletmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan sonraki ilk konuşmasında, daha önce gündeme getirdiği "Panama Kanalı'nı geri alma" konusuna da değinmiş, "Çin Panama Kanalı'nı işletiyor. Biz onu Çin'e vermedik, Panama'ya vermiştik ve geri alıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
ÇİN ABD'Yİ SUÇLADI
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Orta Amerika ülkesi Panama'nın Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekilme kararına ilişkin ABD yönetimini suçlayarak, "ABD'nin Kuşak ve Yol işbirliğini karalamasına, baskı ve zorlamayla sabote etmesine karşıyız" dedi.
Sözcü Lin, Beijing'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Panama'nın girişimden ayrılma kararına ve ABD'nin baskısının bu karardaki etkisini değerlendirdi.
Panama'nın Çin ile imzaladığı işbirliği mutabakatını yenilememe kararından üzüntü duyduklarını belirten Lin, "ABD'nin Kuşak ve Yol işbirliğini karalamasına, baskı ve zorlamayla sabote etmesine karşıyız" dedi.
Lin, Kuşak ve Yol Girişimi'nin aralarında 20 Latin Amerika ve Karayip ülkesinin de bulunduğu 150 ülkenin katıldığı ekonomik işbirliği girişimi olduğuna ve Panama dahil pek çok ülkeye fayda sağladığına dikkati çekti.
Çin ile Panama'nın son yıllarda Kuşak ve Yol işbirliğinin de verimli sonuçlar ürettiğini ve iki ülke halkının yararına somut yarar sağladığını vurgulayan Lin, "Umarız Panama, ikili ilişkileri ve iki ülke halkının uzun dönemli çıkarlarını göz önünde bulundurarak dış müdahalelerin etkisinden kurtularak doğru kararı verir" dedi.
ABD'YE KANAL TEPKİSİ
Öte yandan, Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Dışişleri Bakanlığının "hükümet gemilerinin artık Panama Kanalı'ndan herhangi bir ücret ödemeden geçebileceği" yönündeki açıklamasını reddettiğini belirtti.
Devlet Başkanı Mulino, "Dün ABD Dışişleri Bakanlığının açıklaması beni çok şaşırttı çünkü gerçeğe dayanmayan önemli açıklamalar yapıyorlar. Bunu kabul edilemez buluyorum, kesinlikle kabul edilemez." ifadelerini kullandı.
Yasanın kendisine kanal geçiş ücretlerini kontrol etme yetkisi vermediğini savunan Mulino, "Bugün Panama, sizin aracılığınızla tüm dünyaya, ikili ilişkileri yalan ve yanlışlar temelinde yönetmeyi kesin bir şekilde reddettiğini ifade ediyor." dedi.
Ulusal Anayasa'yı çiğnemeyeceklerinin altını çizen Mulino, "Her zaman iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl yürütülmesi gerekiyorsa o şekilde yönettim, iyi niyetle. Yapabileceğimi yaparım ama hiçbir şeyi ya da hiç kimseyi bahane ederek ulusal Anayasa'yı çiğnemem." diye konuştu.
ABD'nin iç siyasi sorunlarını anlamaya çalıştığını vurgulayan Mulino, "Bu, benim arzumu, irademi ya da kişisel tercihlerimi dayatmak için demokratik kuralları görmezden gelmem gerektiği anlamına gelmez." değerlendirmesinde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı X sosyal medya hesabından, Panama hükümetinin, ABD gemilerinin Kanal'dan geçişi için artık ücret almamayı kabul ettiğini aktarmıştı.
Bakanlık açıklamasında, "ABD hükümet gemileri artık Panama Kanalı'ndan herhangi bir ücret ödemeden geçebilecek ve bu da ABD hükümetine yılda milyonlarca dolar tasarruf sağlayacak." ifadeleri kullanılmıştı.