ABD ile Rusya, Ukrayna konusunda anlaşmaya varırsa bu adımın emtia piyasaları üzerindeki etkisi ne olur?

Bloomberg'in emtia yazarı Javier Blas, bugün yayımlanan "Rus emtiasının geri dönüşü mü? Aslında hiç gitmediler" başlıklı yazısında bu soruya yanıt verdi.

EN ÇOK DOĞAL GAZ FİYATLARI ETKİLENECEK

Ukrayna işgali gerekçesiyle Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, Rusya'nın emtia üretim hacminden çok satış güzergahını etkilediğine dikkat çeken Blas, olası bir barış anlaşmasının en çok doğal gaz fiyatlarında etkili olabileceğine işaret etti.

Blas, anlaşma olması durumunda Avrupa'daki doğal gaz gösterge fiyatının gelecek yıl en az yüzde 25 oranında düşebileceğini, bunun elektrik fiyatlarında da düşüşü beraberinde getirebileceğini, Almanya dahil bazı Avrupa ülkelerinin savaş öncesi kadar olmasa da yeniden Rus gazına yöneleceğini öne sürdü.

Rusya, Ukrayna savaşı öncesinde Avrupa'nın ithalatında petrolde yüzde 25'lik, kömürde yüzde 50'lik, doğal gazda yüzde 40'lık paya sahipti.

DİĞER EMTİALARDA KISA VADEDE DÜŞÜŞ OLMAYABİLİR

Blas, doğal gaz dışında diğer emtialarda kısa vadede bir düşüş beklemediğini, çünkü ABD ile Avrupa Birliği'nin enflasyonun daha fazla artmasını önlemek için yaptırımları Rus emtialarının akışını devam ettirecek şekilde ayarladığını, doğalgaz dışındaki emtiaların Çin ve Hindistan başta olmak üzere diğer pazarlara yönlendirildiğini yazdı.

ABD ile Rusya arasında görece kısa sürede bir anlaşmanın olabileceğini düşündüğünü belirten yazar, yaptırımların kaldırılması ve ticaretin normalleşmesinin, emtialarda kısa vadede beklenen düşüşü getirmeyebileceğini vurguladı.

ÜRETİM DEĞİL VARIŞ NOKTASI DEĞİŞTİ

Blas, Rus petrol üretiminin yaptırımlara rağmen görece sağlam kaldığını, savaş öncesine göre düşüşün yaptırımlardan çok OPEC+'nın arzı kısma kararlarından kaynaklandığını, yaptırımların kalkmasının ABD'li petrol şirketlerinin Rusya'ya dönüşünü ve Rus petrol üretiminde artışı beraberinde getirebileceğini ancak bunun haftalar değil yıllar alabileceğini belirtti.

Rusya'nın savaştan sonra yaptırımlara rağmen buğday ihracatını artırdığını belirten yazar, Rusya'nın birçok emtiada üretim ve ihracat kapasitesini artırdığına, üretimden çok varış noktasının değiştiğine dikkat çekti.