Özlem Güvemli / NEFES

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi şubat ayı oturumlarının ikinci birleşimi meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında toplandı.

Oturumda, İBB’ye ait 20 ayrı parselin satışı için sunulan teklifin oylaması sırasında tartışma çıktı. AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiği 2019 yılından bugüne dek 3 milyon 810 bin metrekarelik parselin satıldığını, son alınan kararlar ile de 6 bin metrekarenin satışı için karar alındığını söyledi. Kaynar “Bu taşınmazlar satılıyor ama karşılığında İstanbullular hizmet alamıyor” dedi.

AKP’Lİ BELEDİYE TEK KALEMDE 936 ADET PARSEL SATACAK

Hukuk Komisyonu’nun CHP’li Başkanı Melendiz Dalyan İzgi, satışa çıkarılan parsellerin çoğunun kentsel dönüşüme girecek yerler olduğunu, bazılarının da hisseli arazilerin hissedarlarına satışı olduğunu söyledi.

İzgi “İBB, 39 ilçeye hizmet ediyor. AK Partili Pendik Belediyesi 2024 yılında 94 bin 552 metrekare taşınmaz satışı yaptı. AK Partili Arnavutköy Belediyesi’nin bu ay gündeme tek dosyada farklı farklı 936 adet parselin satışını getirdi. İBB bugün gündeme toplamda 5 bin 171 metrekare taşınmazın satışını getirirken Arnavutköy Belediyesi tek kalemde 5 bin 127 metrekare taşınmaz satışı getiriyor. Belediyeye gelir getirmek için satışı gerçekleştireceğini açıklıyor. Biz SGK borçları nedeniyle silkelenirken, silkelenmeyen belediyeler de benzer satışları yapıyorlar” dedi.

İzgi, İBB’nin sunduğu hizmetlere açılan kreşleri, yurtları ve kent lokantalarını örnek olarak gösterdi.

"KENT LOKANTALARINI 5 BİN KİŞİ BİLE KULLANMIYOR"

Kaynar tekrar söz alarak CHP’nin İBB’de muhalefette oldukları dönemde bir metrekarelik taşınmaz satışına bile karşı çıktıklarını söyleyerek “Bizim, ‘belediye hiçbir taşınmaz satamaz’ diye iddiamız yok. İhtiyaç varsa satar kamunun yararına kullanır, konsere değil” dedi.

İBB hizmetlerine örnek olarak gösterilen kent lokantaları ve yurtları eleştiren Kaynar “600 milyar TL bütçe kullanan İBB, hizmet olarak 5 bin kişinin bile kullanmadığı, 4 bin küsur kişinin faydalandığı kent lokantalarını gösteriyor. Büyük çoğunluğu bizim dönemimizde yapılmış ya da vakıflar tarafından yapılmış ve bu dönemde İBB tarafından işletilen 10 küsur yurdu örnek veriyor ve 600 milyar bütçeyi bununla izah ediyorsa burada büyük bir problem var demektir. 3 milyon 810 bin metrekarelik arsa satışını kent lokantaları ile nasıl mukayese ediyorsunuz?” diye konuştu.

"EKREM BEY BORCUNU ÖDESİN"

Kaynar “silkeleme” polemiğine ilişkin de “Borcunu ödemeyenleri silkelerler, borcunu ödeyeceksiniz. Borçlu olmak güzel bir şey değil. Bir an önce SGK’ya borcununuz ödeyin. SGK batıkları, CHP’nin milletimize armağanıdır. SGK’yı zamanında batıranlar bugün de SGK’ya primini ödemeyi zül addediyorlar. Benim borcum varsa beni de silkelesinler. Ekrem bey ‘gelin beni silkeleyin’ deyip duruyor da borcunu ödesin ona kimse dokunmaz. Lafı bile geçmez” dedi.

"KİMSE İMAMOĞLU’NU SİLKELEYEMEZ"

İzgi de “Kimse Ekrem İmamoğlu’nu silkeleyemez. Kimse niyet etmesin tersi olur, hiç hoş olmaz. İmamoğlu, 16 milyon İstanbullunun başkanıdır” dedi. İzgi kent lokantalarıyla ilgili de “Ülkenin ekonomik durumu ortada. Gönül isterdi ki kimse kent lokantaları açmak zorunda kalmasın. Kimse 40 liraya bir öğün yemek için kuyruğa girmesin. Ülkeyi kimlerin bu hale getirdiği ortada. Devlet, AK Partili belediyelere hibe ve destek verirken CHP’li belediyeler kendi yağı ile kavruluyor. Verdiğimiz hizmetler ortada, bu da 2024 yerel seçimlerine yansıdı” diye konuştu.