Almanya'da 200 bin kişi aşırı sağa karşı sokakta
Almanya'da merkez sağcı Merz'in göçmen yasasını daha da sertleştirecek önerisinin aşırı sağcı AfD tarafından desteklenmesi halkı sokağa döktü. Tasarı her ne kadar parlamentodan geçmese de Almanlar Merz'i bir tabuyu yıkmaya çalışmakla suçluyor.
Almanya’da dün yüz binlerce insan, seçimi kazanmasına en olası aday olarak görülen merkez sağ liderinin aşırı sağcı AfD’nin de destek olduğu göçmen karşıtı yasayı parlamentoya gönderme kararına tepki gösterdi.
Berlin, Köln, Hamburg, Leipzig ve Münih’teki öfkeli protestocular, Friedrich Merz ve partisi Hıristiyan Demokratlar’ın (CDU) Nazi Almanya’sı sonrası yazılı olmayan bir kuralı çiğnediğine inanıyor: AfD gibi milliyetçi, aşırı sağcı partilerin desteğini alan hiçbir yasanın meclisten geçmemesi kuralını.
Emniyet güçleri Berlin’deki protestolara 160 bin kişinin katıldığını tahmin ediyor. Protestoyu düzenleyenler ise en az 200 bin kişinin sokağa döküldüğünü söylüyor.
Yüzlerce protestocu farklı şehirlerdeki CDU ofislerine giden yolları kapattı. Köln’de insanlar Ren Nehri üstünde 350 tekneyle Merz’i protesto etti. Sıralar halinde dizilen teknelerdeki protestocular “Irkçılığa hayır” ve “Demokrasi ve çeşitlilik için” yazılı pankartlar açtı.
Merz Çarşamba günü parlamentoya sınırda bekleyen binlerce insanın geldikleri yere gönderilmesini isteyen bağlayıcılığı olmayan bir önerge sundu. Bu önlem, AfD’nin de desteğini aldı.
Merz bu şekilde merkez sağ ittifakına bağlılığını göstermeye çalıştı. Son dönemde Almanya’da art arda meydana gelen terör saldırılarının iltica başvurusu kabul edilmeyen ancak koruma statüsüyle Almanya’da kalabilen kişiler olduğunun ortaya çıkmasıyla göçmenlere karşı öfke büyüdü.
Ancak Cuma günü Alman parlamentosu aşırı sağın da desteğiyle meclisten geçecek ilk yasa tasarısı olma riski taşıyan tasarıyı meclisten geçirmedi. Ancak böyle bir riskin ortaya çıkması bile halkı sokağa çıkmaya itti.
Merz hem protestocular hem de solcu siyasetçiler tarafından bir tabuyu yıkarak ana akım partilerin aşırı sağa karşı oluşturduğu duvarı tehlikeye atmakla suçluyor. Merkez sağcı lider ise duruşunun değişmediğini ve AfD ile çalışma gibi bir planı olmadığını söyledi.
Anketler göçmen yasasını öne çıkaran CDU/CSU ittifakının şu anda yüzde 30 ile önde olduğunu gösteriyor. İkinci sıradaysa yüzde 20’yle AfD geliyor. Onu da Sosyal Demokratlar ve Yeşiller takip ediyor.
12 yıldır var olan AfD ilk kez 2017’de parlamentoya gitmeyi başardı. Bu olay, dönemin Şansölyesi Angela Merkel’in Suriye’den gelen büyük göçmen akınını kabul etmesinden iki yıl sonra meydana geldi.
AfD'yi bunca yıl parlamentodan uzak tutan şey ise Nazi Almanya'sının karanlık tarihiydi.