Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, altın ithalatındaki kota uygulamasının mücevher ihracatına ağır darbe vurduğunu, altın kaçakçılığını da yeniden hortlattığını söyledi.
Kamar, Türkiye'nin mücevher ihracatında eskiden olduğu gibi lider ülke konumuna dönebilmesi için kotanın bir an önce kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.
Ekonomi yönetimi cari açığın kapatılması yönündeki adımlar kapsamında Ağustos 2023'te altın ithalatına kota uygulaması getirmişti.
Söz konusu uygulamanın sektörde önemli sorunları beraberinde getirdiğini belirten Kamar, "Merkez Bankası'nın aldığı, Darphane'nin işlediği altın miktarı artarken üretim ve ihracatta kullanılan altın azalıyor. 2022'de 185.1 ton olan mücevher ihracatımız 2023'te 173.3 tona geriledi" dedi ve ekledi:
"Altın ithalatının artmasında üretici ve ihracatçıların payı bulunmamakla birlikte kota uygulaması nedeniyle özellikle KOBİ ölçeğindeki firmalarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Sektöre kulak vermeden, aceleyle getirilen kota uygulamasıyla imtiyazlı konuma gelen ve sayıları 10-15’i geçmeyen firmaya servet transferi başladı."