18 bin yıl öncesinin Avrupalı yamyamları: Düşmanlarının beyinlerini yemişler

Tarih öncesinde yamyamlığın ne kadar yaygın olduğu, bilim insanlarının kafasını meşgul eden konulardan biri. Yapılan yeni bir araştırma 18 bin önce Avrupa'da yaşayan savaşçı bir kabilenin düşmanlarının beyinlerini yediğini gösteriyor.

İnsan beyni yemek zombi filmlerine özgü bir şeymiş gibi görünebilir ama Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre 18 bin yıl önce Avrupalı savaşçılar da aynı şeyi yapıyordu.

Magdaleniyen denen halkın, savaşı kazanmalarını kutlamanın bir yolu olarak düşmanlarının beynini yedikleri belirtiliyor.

Tarih öncesi Avrupası’nın bazı bölgelerinde yamyamlığın görüldüğü tahmin edilen bir şeydi. Ancak bugüne kadar bu teori tam olarak kanıtlanamamıştı. Ta ki bir grup bilim insanı Polonya’daki Maszycka Mağarası’nda bulunan insan kalıntılarındaki kesik izlerini analiz edene kadar.

Fotoğraf: Antonio Rodriguez-Hidalgo / IAM

Katalan Paleoekoloji ve Sosyal Evrim Enstitüsü’nün açıklamasına göre incelenen 63 insan kemiğinin yüzde 68’inin “kas demeti, beyin ve kemik iliği” yenmek amacıyla çıkarılmıştı.

Katalan Enstitüsü’nün başındaki Francesc Marginedas, kesik izlerinin yeri ve sıklığı ile iskeletteki kasıtlı hasarın beslenme amaçlı uygulandığı ortada” diyor.

ETİNDEN SUYUNDAN FAYDALANMIŞLAR

Araştırmacılar ayrıca bu cesetlerdeki tüm dokuların çıkarılması için yoğun bir şekilde işlendiğini de belirtiyor. Buna göre kesme işlemi, cesetlerin çürümesi ya da kuruması beklenmeden kısa süre sonra gerçekleşmiş.

En dikkat çekici olan şeylerden biriyse kafatası ve çenedeki hasar. Zira bu halk kafa derisini ve etleri yüzmüş, eklemleri birbirinden ayırmıştı.

Fotoğraf: Antonio Rodriguez-Hidalgo / IAM

Bu arada kafataslarında beyin çıkarılırken oluşmuş izler de görülüyor.

Bulguların gösterdiği bir diğer şey, bu kabilenin en besleyici kısımlara öncelik verdiğini gösteriyor.

DİNİ BİR RİTÜEL Mİ, BESLENME AMAÇLI MI?

Bununla birlikte Magdaleniyenlerin sadece beslenme amacıyla hareket edip etmediği de tartışmaya açık bir konu. “Gri hücreler”in çıkarılmasında dini ritüelin de etkisi olabilir.

Çalışmanın yazarlarından Palmira Saladie “Yamyamlık insan evriminde birçok kez belgelenen bir davranış. Tarih öncesi bağlamda hayatta kalma ihtiyacına, ritüellere ya da gruplar arası şiddet dinamiklerine bir cevap olarak yorumlanabilir” diyor.

Bu durumda yazarlar kabileler arası çatışmanın Buz Devri’nin bir sonucu olarak azalan kaynaklar nedeniyle doruk noktasına ulaştığını ve bunun da yamyamlığı ön plana getirdiğini söylüyor.

Onların bu hipotezi, kalıntıların dini ritüele uygun şekilde sunulmak yerine hayvan leşleriyle karıştırıldığı gerçeğiyle de destekleniyor. Bu da kıtlık zamanlarında akşam yemeğini “düşmanların” ya da belki de “eski dostların” oluşturduğuna işaret ediyor.

Arkeoloji
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber