ABD merkezli haber ajansından Türkiye analizi: Dikkat çeken Erdoğan vurgusu
ABD'nin önde gelen haber ajanslarından Associated Press, son dönemde Türk siyasetinin gündemine oturan çözüm süreci ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı...
Türkiye'de Ekim ayında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği "çözüm süreci" sonrasında yaşananlar uluslararası kamuoyu tarafından yakından izleniyor.
ABD'nin önde gelen haber ajanslarından Associated Press (AP) çözüm sürecinin öncesini, açıklamaları ve zamanlamasını mercek altına aldı.
"Türkiye'deki 40 yıllık sorunu sonlandırmak için yapılan son gelişmeler hakkında bilinmesi gerekenler" başlıklı bir makale yayınladı.
Makalede, Ekim ayında Bahçeli'nin terör örgütü elebaşı Öcalan'ın PKK'yı lağvetmesi ve şiddeti sonlandırması durumunda tecridinin kaldırılması gerektiğini söylediği hatırlatılırken, "Bu, daha önce devletin terör örgütüne ve komşu ülke Suriye'deki uzantılarına karşı askeri harekatını güçlü bir şekilde destekleyen ve herhangi bir müzakere fikrini reddeden sertlik yanlısı politikacı için büyük bir değişimdi" yorumu yapıldı.
"DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİRDİ"
Erdoğan'ın da Bahçeli'nin duruşunu onayladığı belirtilirken analizde, "Siyasetçiler ve analistler arasında yeni bir barış çabası önerisine karışık bir tepki var. Bazıları bunu tarihi bir fırsat olarak nitelendirirken, diğerleri Öcalan ya da PKK'ya yönelik herhangi bir yumuşama fikrine şiddetle karşı çıkıyor" yorumu yapıldı.
Analizde, "Yakın zamanda Ankara dışında Türkiye'nin önemli bir havacılık şirketine düzenlenen ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan saldırının PKK tarafından üstlenilmesi tartışmaları daha da karmaşık hale getirdi" ifadesi kullanıldı.
"SEBEBİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?"
Öte yandan analizde, "Neden şimdi?" başlığı kullanılan bölümde ise bu sürecin zamanlamasına dikkat çekildi.
Makalede, "Son barış çabası, hem Türkiye'nin hem de Kürtlerin Orta Doğu'daki zorluklarla yüzleşmek için güvenlik arayışında olduğu bir döneme denk geliyor. Ancak kimilerine göre bu uzlaşma çabasının asıl amacı, Erdoğan hükümetinin görev süresinin sona ereceği 2028'den sonra da iktidarda kalmasını sağlayacak yeni bir anayasa için Kürtlerin desteğini almak. Bahçeli, Erdoğan'ın iktidarda kalmasının Türkiye'nin geleceği için elzem olduğunu söyleyerek açıkça yeni bir anayasa çağrısında bulundu. Erdoğan ve Bahçeli'nin DEM'den parlamento desteği aradıkları bildiriliyor" ifadesine yer verildi.