ABD ve Rusya anlaştı, Avrupa panikte
ABD ve Rusya, Ukrayna'daki savaşın kaderini belirlemek üzere masaya oturmaya hazırlanırken saf dışı bırakılan Avrupalı liderler, yarın Paris'te acil toplanıyor.
Donald Trump'ın göreve geri dönmesiyle ABD ve Rusya arasında yaşanan yakınlaşma Avrupa'da alarm zillerinin çalmasına yol açtı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, Rusya-Ukrayna görüşmeleri için Suudi Arabistan'a gitmek üzere hazırlandıkları belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın önceki gün duyurduğu ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek amacıyla Suudi Arabistan'da yapılacağını söylediği görüşmeler için detaylar Amerikan medyasına yansımaya başladı.
Amerikan CNN kanalına açıklama yapan adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, Rus yetkililerle görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff'un hazırlandığını belirtti. Aynı yetkililer, ilk görüşmenin önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade etti ancak net bir tarih belirtmekten kaçındı.
AVRUPA'YI SAF DIŞI BIRAKTILAR
ABD'nin Avrupa ve Ukrayna'nın katılımı olmadan Rusya ile barış görüşmelerine adım atması, Avrupa'da endişeye yol açtı.
Avrupalı liderler Ukrayna'daki savaşla ilgili acil bir zirve için yarın Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelmeye hazırlanıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada Avrupa ordusu kurulması çağrısı yapmıştı.
Zelenskiy, "ABD'nin Avrupa'yı desteklediği günler geride kaldı" demişti.