Aile hekimlerinden 40 bin lira kestiler
Sağlık Bakanlığı, iş bırakma eylemine katılan aile hekimlerinden, ‘işe gelmeme’, hastaların yediden fazla kez aile hekimine gelmesi, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucuyu ‘fazla’ yazdığı için maaşlarından kesinti yaptı.
YURDAGÜL UYGUN / NEFES
Sağlık Bakanlığı, iş bırakma eylemine katılan aile hekimlerinin maaşından yaklaşık 40 bin lira kesti. Gerekçelerden biri de ‘fazla’ ilaç yazılması oldu. Kasım ayında yürürlüğe giren ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e karşı çıkan aile hekimleri kasım, aralık ve ocak ayı başında iş bırakmıştı.
İLAÇ DA SORUN OLDU
Yeni yönetmeliği uygulamaya geçiren Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden eyleme katıldıkları için ‘işe gelmeme’, hastaların yediden fazla kez aile hekimine gelmesi, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucuyu ‘fazla’ yazdığı için maaşlarından kesinti yaptı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “İş bırakmamız ‘işe gitmedik’ diye kabul edildi ve brüt üzerinden maaşlarımız kesildi. Aralıktaki iş bırakma eyleminden maaşımız kesildi. Ama örneğin Mersin’de kasım ve aralıktaki eylemleri beraber kestiler. Ayrıca yeni yönetmelikte yer alan hasta muayene için yaklaşık 15 bin lira, antibiyotik, mide koruyucu yazdığımız için 3 bin liraya kadar kesinti yapıldı. Bir aile hekiminin aldığı en yüksek maaş 110-120 lira. Bu ay 80 bin liraya yakın maaş aldı” diye konuştu.
KESİNTİDEN KAÇILMIYOR
Her koşulda maaşlarından kesinti yapılacağını söyleyen Kırımlı, “Yılda yedi kez aile hekimine gelseniz de gelmeseniz de kesiliyor. İzne çıksak, yerimize başka bir hekimin bakması halinde maaş kesiliyor. Hasta yılda iki kez gelmezse yine maaş kesiliyor. Kanser hastası bize gelmeden direk hastaneye giderse yine kesiliyor” dedi.
İş bırakma şubatta yine gündemde
Randevu krizi için çözüm olarak oluşturulmuş bu sistemin de aile hekimliğinin çökmesine neden olacağını vurgulayan Kırımlı, bakanlığın meslek örgütleriyle görüşmediğini, şubat sonunda yine bir iş bırakma eyleminin gündeme gelebileceğini söyledi. Kırımlı, yeni yönetmelikle birlikte sağlık çalışanları arasında istifaların artacağını aktardı.