Almanya ağır çekimde çöküyor
Almanya'nın ucuz Rus enerjisine ve Çin'e ihracata dayalı ekonomik modeli krize saplanırken, Bloomberg analizinde "Almanya yavaş yavaş çöküyor, Avrupa'yı da aşağı sürüklüyor" ifadelerine yer verildi.
Avrupa'nın bir numarası Alman ekonomisindeki kriz büyüyor.
Bloomberg'de bugün yayımlanan "Avrupa'nın ona en ihtiyaç duyduğu anda Almanya çöküyor" başlıklı analizde, geri dönüşü olmayan noktaya yaklaşıldığı vurgulandı.
Yüksek enerji maliyetleri ve gerileyen ihracat nedeniyle Almanya'da ortalama hanehalkı gelirinin 2 bin 500 Euro gerilediğine işaret edilen analizde, halkın ve iş insanlarının durumun farkında olduğu ancak siyasetçilerin henüz bir çözüm yolu sunmadığı ifade edildi.
BİR GECEDE DEĞİL YAVAŞ YAVAŞ...
Alman firmalarına stratejik danışmanlık hizmeti veren Gelecek Bugün Enstitüsü CEO'su Amy Webb, "Almanya bir gecede çökmüyor. Bu senaryoyu bu kadar yürek parçalayıcı derecede korkutucu yapan şey budur" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu çok yavaş ve çok uzun bir düşüş. Bir şirket ya da bir şehir değil bütün bir ülke çöküyor ve Avrupa da onunla birlikte aşağı sürükleniyor. Herkesin hayatı adım adım kötüleşiyor."
Alman ekonomisinin, pandemi öncesi büyüme trendinin sürdürülmesi durumunda varacağı noktadan yüzde 5 geride olduğu belirtilen analizde ucuz Rus enerjisinin devreden çıkması ve Volkswagen ile Mercedes gibi firmaların Çinli rakipleriyle rekabet edememesi gibi yapısal darbeler nedeniyle toparlanmanın çok zor olacağı vurgulandı.
EN BÜYÜK KRİZ
Analizde öne çıkan diğer tespitler şöyle:
* Yaşam standartları geriliyor ve seçmenler suçlayacak birini arıyor. Toplumsal gerginlik, ihtiyaç duyulan yabancı yetenekleri ülkeden uzaklaştırıyor. İhtiyat ve kızgınlığın toksik karışımı tüm Avrupa'ya yayılıyor.
* Çin ile rekabet, Ukrayna'daki savaş ve ABD'de artan izolasyonizme karşı Avrupa, Almanya'nın sanayi gücüne ihtiyaç duyuyor ancak ülke birleşme sonrasının en büyük krizini yaşıyor.
SANAYİNİN SEMBOLÜ DE BEYAZ BAYRAK ÇEKTİ
* Ülkenin en büyük çelik üreticisi ve sanayileşme sembolü Thyssenkrupp AG, önümüzdeki 10 yılda çalışan sayısını yüzde 40 oranında azaltacağını açıkladı. Şirketin CEO'su Miguel Lopez, "Almanya'nın ekonomik sisteminin istikrarı çöküyor. Şimdi harekete geçilmesi gerektiğine şüphe yok" dedi.
* Otomotiv sektörünün pazar payı düşecek ve üretimi yurt dışına kaydırmaya hız verecek. Sektörün Almanya'daki katma değer üretimi önümüzdeki 10 yılda yüzde 40 oranında azalacak.
* Avrupa'nın en büyük 500 şirketini içeren Fortune 500 Avrupa listesindeki Alman firmalar, bu yıl toplamda 60 bin kişilik işten çıkarma açıklaması yaptı.