Aman dikkat: Gece tuvalete iki kere kalkıyorsanız...
Eğer geceleri tuvalete gitmek için uyanıyorsanız muhtemelen korkmanıza gerek yok: Uzmanlara göre gece bir kez uyanıp tuvalete gitmek normal. Ancak gençseniz ve gece tuvalete gitme sıklığınız fazlaysa bu bir sağlık sorununun işareti olabilir.
Gece tuvalete gitme ihtiyacı duyma, kısacası noktürinin birçok sebebi olabilir. Genelde yaşlılarda görülen bir durum olan noktüri, gençlerde bir sağlık sorununun işareti olarak yorumlanabiliyor. Ancak doktorlar, 60 yaşın altındakilerin gece bir kez tuvalet için kalkmasının sıradan bir şey olduğunu söylüyor.
Doktorlar gece tuvalete kalkma sebebinin, akşamları çok fazla su içmek ya da gün içinde kafeinli içecekleri fazla tüketmek olabileceğini söylüyor.
Ancak gece birçok kez tuvalete kalkmak gerçekten de bir sorunun işareti olabilir. Bunlar idrar yolu enfeksiyonu gibi daha az riskli rahatsızlıklar olabileceği gibi diyabet, yüksek tansiyon, prostat kanseri ve hatta kalp hastalığı gibi ciddi hastalıklar olabilir.
'NORMAL' YAŞLA DEĞİŞİYOR
“Normal”in sınırı yaşla birlikte değişiyor. İngiltere’nin Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) göre, 70’li yaşlardaki kişilerin her gece iki kez tuvalete kalkması normal görülüyor.
90’lı yaşlarda bu oran gecede dört kez uyanmaya kadar gidebiliyor.
NEDEN TUVALETE ÇIKILIYOR?
Bu durum vücudun yaşlandıkça antidiüretik hormon (ADH) denen bir hormonu daha az salgılamasından kaynaklanıyor. Normalde bu hormon vücudumuzun tutabileceği suyu düzenleyerek dehidrasyonu önlüyor.
Ancak tuvalet kullanımının sıklığına başka semptomlar da eşlik ediyorsa gerçekten de bir sağlık sorunu söz konusu olabilir. Örneğin tuvalete çok çıkmaya çok susamak, durduk yere kilo kaybetmek ve görüşte bulanıklık eşlik ediyorsa diyabetten şüphelenmek gerekebilir.
BU SEMPTOMLAR DA VARSA DİKKAT EDİN
Ya da tuvalete çok çıkmanın yanı sıra göğüs ağrıları, ayak şişliği ve sürekli terlemek bir kalp hastalığının işareti olabilir. Kalp rahatsızlıkları kanın damardaki dolaşımını aksatabileceği için ayakta şişliğe neden olabiliyor.
Bu şişlik nedeniyle oluşan fazla sıvı, kan dolaşımı sırasında vücut tarafından yeniden emilebiliyor. Böbrekler bu fazla sıvıyı vücuttan atmak için daha fazla çalıştığında idrara çıkma ihtiyacı da artabiliyor.
Ama genelde gece sık tuvalete çıkmanın sebebi idrar yolu enfeksiyonları oluyor. Bu hastalığın diğer belirgin semptomları da tuvalet yaparken yanma hissinin oluşması ve idrarın kötü kokması.
Peki noktüriden kurtulmanın yolu yok mu? Uzmanlar kafein, gazlı içecek ve alkol tüketiminin azaltılması, akşam saatlerinde çok içecek içilmemesi ve yüksek proteinli diyetten uzak durulması gerektiğini söylüyor.