Avrupa'yı bekleyen büyük tehlike: 'Ekonomik şok yaşayacaklar'
Avrupa'da aşırı sağ ve göçmen karşıtı politikalara destek hızla büyüyor ama son çalışmalara göre bu durum, Avrupa'da çok ciddi bir ekonomik ve sosyal çöküşü tetikleyebilir.
Derleyen: Merve ARKAN
Yeni araştırmalar, yaşlı kıta Avrupa'nın aşırı sağın yükselişiyle daha da yaşlanacağını ortaya koydu.
İngiliz Guardian gazetesi, Avrupa ülkelerindeki nüfusa dair tahminleri grafiklerle ayrıntılı olarak yayınladı.
Buna göre Avrupa Birliği (AB) genelinde yükselen aşırı sağ ve göçmen karşıtı politikalar, Avrupa'da büyük bir tehlike yaratıyor.
Düşük doğum oranlarının yaşandığı Avrupa ülkeleri kapıları göçmenlere kapatırsa nüfus gelecek 100 yılda çok hızlı düşecek ve bu durum ciddi sorunlar doğuracak.
Uzmanlar, nüfustaki sert düşüşle halihazırda kötüye giden Avrupa ekonomilerinin ciddi şoklar yaşayacağı, iş gücünün çok daralacağı ve büyümenin hızla yavaşlayacağı uyarısında bulundu. Ayrıca emekli maaşları ve yaşlı bakımına yapılan harcamalar da artacak.
BAZI İŞ KOLLARI GÖÇMENLERE BAĞIMLI
Uzmanlara göre göçmenler olmadan Avrupa'da işgücü kapasitesini ayakta tutmak imkansız hale gelebilir.
Özellikle sağlık alanı önemli ölçüde göçmen doktor ve hemşirelere bağımlı durumda ve yaşlı nüfusun artması bu alanı daha da önemli kılıyor.
Avrupa Reform Merkezi isimli düşünce kuruluşundan araştırmacı John Springford, gelecekte göçmen karşıtı politikalara direnebilen ülkelerin ekonomik avantaj sağlayacağını vurguladı.
DİKKAT ÇEKEN GRAFİK
AB'nin istatistik ofisi Eurostat'ın verilerine göre üye ülkelerde nüfus 2100'de yüzde 6 azalarak 447 milyondan 419 milyona gerileyecek.
Ancak göçmen nüfusu olmadan tablo baştan aşağı değişiyor. Modellemeden göçmenler çıkartıldığında 2100'e kadar AB nüfusu üçte bir oranında azalıp 295 milyona gerileyecek.
Son dönemde göçmen karşıtlığına desteğin arttığı İtalya, Fransa ve Almanya'da nüfusun çok ciddi biçimde düşebileceği tahmin ediliyor.
Guardian, yaklaşan "hızlı yaşlanma" riskini gören bazı ülkelerin son dönemde çareyi vergileri yükseltmekte bulduğuna dikkat çekti.