Batılı markalardan Suriye atağı
Esad sonrası Suriye'de ithal ürün patlaması yaşanıyor. Raflar markalarla dolarken, gümrük önlemleri yumuşatıldı ve döviz işlemleri serbest bırakıldı.
Suriye, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından ithal mal akınına uğradı. İç savaş sırasında raflardan kaybolan mallar geri döndü.
Esad'ın devrilmesinden bu yana geçen haftalarda ithal batı ve bölge malları mağazalara akın etti. Raflar Suudi Arabistan, Lübnan, Türkiye ve batı menşeili mallarla doldu.
Financial Times muhabirinin Şam'dan aktardığı habere göre, Twix ve Snickers gibi batılı çikolata markaları, Pepsi ve Pringles gibi ürünler oldukça ilgi görmeye başladı.
Bir süpermarket çalışanı “Gördüğünüz ithal edilen her şey yeni” dedi. Eskiden satılan her şeyi Suriye malı olduğunu söyleyen çalışan, müşterilerin en çok Pepsi gibi içecekler için heyecanlandığını söyledi.
BÜTÜN RAF PRINGLES'A AYRILDI
Ayrıca şehrin merkezindeki süpermarkette bütün bir duvarın Pringles'a ayrıldığı görüldü. Türkiye'yi kısa bir süre terk eden ünlü cips markası Pringles'ın Suriye'deki raflarda görülmesi dikkat çekti.
Yıllardır Türkiye'den İdlib'e gelen ithal mallar ve Lübnan'dan gelen ithal ürünler Suriye'nin geri kalanına da geçmeye başladı. Ayrıca, arabalar sınırdan hâlâ çoğunlukla kontrolsüz bir şekilde geçiyor.
GÜMRÜK ÖNLEMLERİ YUMUŞATILDI
Esad yönetimi sırasında Suriye lirasını güçlendirmek ve batı yaptırımlarına karşı durmak amacıyla yabancı para birimleri ile yapılan işlemler yasadışı ilan edilmişti. Ayrıca bu dönemde gümrük vergileri yükseltilmişti.
HTŞ liderliğindeki yönetim döviz işlemlerini serbest bırakırken gümrük vergilerinde de önemli indirimler gerçekleştirdi.
Öte yandan yerel markalar yabancı markalardan daha ucuz olmaya devam ediyor. Örneğin, bir şişe Suriye ketçabı Dolly's bir süpermarkette 14 bin Suriye lirasına (yaklaşık 1 dolar) satılırken, Heinz marka ketçap 78 bin Suriye lirasına satıldı.