Bilim insanları cevabını buldu: Kırılan kalp kendini iyileştirebilir mi?
Yapılan yeni bir araştırma, yapay kalbe sahip bazı hastaların kalp kaslarının yenilenebildiğini gösteriyor. Bu sayede kalp yetmezliğine sahip hastaların belki de tamamen iyileşmesini sağlayacak tedavilerin kapısı aralanabilir.
Sarver Kalp Merkezi’nin yöneticisi ve Arizona Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kardiyoloji bölümü başkanı Hesham Sadek öncülüğündeki bir ekip, yapay kalbe sahip hastaların kalp kasının yenilenme yeteneğini öğrenmek için bu hastalardan doku örneği aldı.
Araştırma sonucunda bazı hastaların kas hücrelerinin sağlıklı kalbi olanlardan altı kat daha fazla yenilenebildiği görüldü.
Sadek insanların kalp kaslarının yenilenebildiğine dair bu çalışmanın şimdiye kadarki en güçlü kanıt olduğunu söyledi. Sadek’a göre bu çalışma sayesinde insan kalbinin doğal olarak yenilenebileceği düşüncesi daha da güç kazanmış oldu.
KALP YETMEZLİĞİ DÜNYADA BÜYÜK SORUN
Son araştırmalar Türkiye’de 2022 sonuna kadar kalp yetmezliği olan hastaların sayısının bir milyon 803 bin 637 olduğunu gösteriyor. Kalp yetmezliğinin kesin bir tedavisi yok ancak ilaçlar süreci yavaşlatabiliyor.
İleri kalp yetmezliğinde iki yol var: Ya kalp nakli yapılması gerekiyor ya da yapay cihazlar kullanılması. İkinci durumda devreye kısaltması LVAD olan sol ventriküle asiste eden cihaz giriyor. Bu cihaz kalbin kanı pompalamasına yardım ediyor.
KALP KASI DİNLENEMEDİĞİ İÇİN YENİLENEMİYOR
İskelet kası yaralanma sonrası kendini kısa sürede yenileyebiliyor. Örneğin futbol oynarken bir kasınızı yırtarsanız dinlenme sonrası o kas kendini yenileyerek iyileşebiliyor. Benzer bir şey kalp kaslarında da mümkün olabilir mi?
Bu çalışma kalp kaslarının dinlenememesinin kalbin doğumdan sonra kendini yenileme özelliğinin kaybındaki başlıca nedenlerden biri olduğu hipotezini destekliyor. Kalp yetmezliği sorununu çözmek için kalbin kendini yenileme kabiliyetini güçlendirecek yollar bulmak daha mümkün olabilir.
HER HASTA YAPAY KALBE CEVAP VERMİYOR
Sadek ayrıca insanlarda kalp kaslarının yenilenmesi konusunda bunun ilk çalışma olduğunun da altını çiziyor. Hastaların yalnızca yüzde 25’inin yapay kalbe cevap verdiğini not düşen Sadek, “Neden bazı hastaların yapay kalbe cevap verip de bazılarının vermediği belli değil ama yapay kalbe cevap verenlerin kalp kasını yenileme yeteneğine sahip olduğu çok açık” dedi.
“Gelecekte bu konunun üstüne daha fazla düşmek istediğini söyleyen Sadek “İşin heyecanlı kısmıysa herkesin yapay kalbe cevap vermesini nasıl sağlayabileceğimiz. Çünkü bunu başarabilirsek kalp yetmezliğini de tedavi etmiş oluruz” diye konuştu.