Bilim insanları uyarıyor: Diş fırçalarınızı oraya koymayın
Çoğu kişi diş fırçalarını günde en az iki kez kullanıyor. Peki ya bu hijyen malzemesini nerede ve nasıl sakladığınıza dikkat ettiniz mi? Uzmanlara göre etmeniz gerekiyor!
Singapur’da doktorluk yapan Dr. Samuel Choundhury, çoğu kişinin diş fırçalarıyla ilgili yaptığı hatalara dikkat çeken bir video hazırladı.
Uzmanlara göre çoğu kişi diş fırçalarını klozetin hemen yakınına koymaya meyilli. Bu pratik bir hareketmiş gibi görünse de Choundhury, bu şekilde diş fırçasının dışkı, bakteri ve virüslere karşı daha açık hale geleceğini söylüyor.
Sifonu çektiğinizde bakterilerin 1,8 metre kadar yükseldiğini söyleyen Choundhury “Eğer siz de diş fırçanızı klozetin hemen dibine bıraktıysanız dişlerinizi sadece diş macunuyla fırçalamıyor olabilirsiniz” dedi.
KORUYUCU KAPAĞIN FAYDADAN ÇOK ZARARI VAR!
Diş fırçasını bir kapakla örtmenin koruyucu olacağını düşünüyor olabilirsiniz ama Choundhury’ye göre bu da pek etkili bir yöntem değil. 2015’te yapılan bir çalışmaya dikkat çeken Singapurlu doktor, söz konusu araştırmada ortak yurttaki diş fırçalarının üstünde bulunan mikropların analiz edildiğini söyledi.
Analiz sonucunda yurttaki diş fırçalarının yüzde 60’ında dışkı kalıntısı bulunduğunu söyleyen Choundhury, diş fırçası kapaklarının durumu “çok daha kötü hale getirdiğini” ekledi.
Araştırmada diş fırçasını bir kutuya koymanın bakteri seviyesini artırdığı ve bakterinin büyümesi için iyi bir ortam sağladığı konusunda uyarı yapılıyor.
DİŞ FIRÇASINI GÜVENDE TUTMANIN YOLU
Choundhury diş fırçalarının nasıl güvende ve temiz tutulabileceğinin üç yolunu da anlattı.
Bunlardan ilki diş fırçasını hep dik tutmak. Bu şekilde diş fırçasındaki ıslaklığın düzgün bir şekilde kuruması mümkün oluyor.
İkinci olarak fırçasının ya da başlığının her üç ya da dört ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Choundhury, son olarak diş fırçasını klozetten olabildiğince uzak tutmayı ve sifonu çekerken klozet başlığını kapalı tutmayı öneriyor.
SİFONDAN HAVAYA SALINAN EN TEHLİKELİ BAKTERİLER
Kısa süre önce yapılan başka bir çalışmada bilim insanları sifon çekildiğinde havaya küçük su damlacıklarından oluşan devasa bir duman çıkabileceği konusunda uyarmıştı.
Bu bakteriler arasında en tehlikelisi E. Coli ve stafilokok aureus. Her iki bakteri de solunduğunda karın ağrısına ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabiliyor.