Bilimsel araştırma: Hava kirliliği akut akıl hastalığı sebebi
İskoçya'da görevli bilim insanları, hava kirliliğinin akıl sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı...
İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi'nde görevli bilim insanları 2002-2017 arasındaki verileri inceleyerek hava kirliliği ile akıl sağlığı arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı.
Araştırmada çoğunlukla araçlardan çıkan egzoz dumanlarının oluşturduğu nitrojendioksite maruz kalmanın akıl sağlığını olumsuz etkilediği belirlendi.
200 bin yetişkinin verilerinin kullanıldığı araştırmada yüksek dozda hava kirliliğine maruz kalanların depresyon, anksiyete ve psikoz sebebiyle hastaneye kaldırılma oranının daha yüksek olduğu belirtildi.
Havada metreküp başına fazladan bulunan her mikrogram azot dioksit (NO₂) için, katılımcıların bir akıl hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılma olasılığının yüzde 2.1 daha fazla olduğu tespit edildi.
Araştırmayı yöneten Mary Abed Al Ahad, hava kirliliğinin ruh sağlığını hem biyolojik hem de psikolojik olarak etkilediğini söyledi. Tıbbi olarak nitrojendioksit akciğerlere ve oradan da kan dolaşımına girerek beyne zarar verebiliyor.
RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ YENİ İNCELENİYOR
Bilim insanları, "Ancak biyolojiyle değil psikolojiyle ilişkili mekanizmalar da var. İnsanlar yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kaldıklarını bildiklerinde, özellikle hava kirliliği görünür olduğunda veya bazı koku işaretleri olduğunda, fiziksel sağlıkları konusunda endişelendikleri için kaygı ve stres yaşarlar" ifadesini kullandı.
Hava kirliliğinin solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kanseri ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok fiziksel hastalığa neden olduğu uzun zamandır bilinmektedir, ancak araştırmacılar ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalara son dönemde hız verdi.