Bilimsel araştırma: Kırmızı eti azaltmak sağlığa iyi geliyor

Bilim insanları kırmızı et tüketimini azaltmanın insan sağlığına pozitif etki sağladığını ortaya çıkaran bir araştırma yayınladı.

Bilim insanları kırmızı et tüketimini azaltmanın sağlığa iyi geldiği tespit edildi.

Neurology dergisinde yayınlanan araştırmada pastırma, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etleri daha yoğun tüketen kişilerin bunama riskinin yüzde 13 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Bilim insanları ayrıca işlenmiş kırmızı et tüketiminin beynin 1.6 yıl daha yaşlanmasıyla bağlantısı olduğunu da ortaya çıkardı.

Harvard Üniversitesi bünyesindeki T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi'nde görevli bilim insanı Dr. Daniel Wang önderliğinde yapılan araştırmada kırmızı et tüketimi ile demans arasında bir bağlantı olduğu kaydedildi.

Akıl sağlığı ile kırmızı et tüketimi arasındaki bağlantıyı inceleyen çok araştırma yapılmadığını belirten bilim insanları 133 binden fazla insanın verilerini inceledi.

Bilim insanları işlenmiş kırmızı ette çok yüksek seviyede nitrat bulunduğuna dikkat çekerken rahatsızlığın sebebinin de bununla bağdaştırılabildiği kaydedildi.

Araştırmada, "Kırmızı et yerine bitki bazlı protein kaynaklarını tercih etmek demans riskini yüzde 19 azaltıyor" denildi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber