Bolu Kartalkaya'daki yangın felaketi harekete geçirdi: ABD bunu tartışıyor
Türkiye'yi yasa boğan Bolu Kartalkaya'daki yangın uluslararası kamuoyunda gündem oldu... ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, "Kaldığınız otelde yangın çıkarsa güvende kalma önerileri" başlığıyla kapsamlı bir haber yayınladı.
Türkiye'de resmi verilere göre 79 kişinin yaşamını yitirdiği Bolu Kartalkaya'daki yangın felaketi uluslararası kamuoyunda büyük kaygı yarattı...
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, okularını uyararak kapsamlı bir haber yayınladı.
"Kaldığınız otelde yangın çıkarsa güvende kalma önerileri" başlığıyla hazırlanan haberde birçok uzmanla konuşan muhabirler olası bir felaketin nasıl önüne geçilebileceğini aktardı.
Haberde, "Tatilde bir yangın çıkması ihtimali çoğu zaman aklımıza gelmez. Fakat nadir olsa da korkunç bir trajedi çok hızlı bir şekilde meydana gelebilir" denilirken "Türkiye'de en az 79 insanın öldüğü otel yangınından kurtulan turistler ve otel çalışanları yangın alarmını duymadıklarını ve yangın çıkışını bulamadıklarını söylediler. ABD'de her yıl otel ve motellerde yaklaşık 3900 yangın oluyor ve ortalama olarak 15 insan ölüyor, 100 insan yaralanıyor ve 100 milyon dolarlık maddi hasar meydana geliyor" hatırlatması yapıldı.
Haberde alevlerden ziyade havanın ölümcül olduğuna dikkat çekilirken, "Ani ölümlerin yüzde 60 ile 80'i dumandan kaynaklanıyor" ifadesine de yer verildi.
ABD'de her otel, motel ve kamusal konaklama alanında yangın alarmlarının her odada olmasının zorunluğu olduğu belirtilirken eyaletlere göre ise bu kuralların değişiklik gösterebildiği de kaydedildi.
ABD Ulusal Yangından Korunma Derneği'nin Başkan Yardımcısı Lorraine Carli, "Birçok insan otellerde kaldığı zaman güvenlik sistemlerinin çalıştığını düşünüyor fakat maalesef gerçek hiç de öyle değil" dedi.
Haberde, "Bu öneriler bir otelde yangın çıkması durumunda size yardımcı olabilir" denilirken tavsiyeler bazı kategorilere ayrıldı.
"Seyahat etmeden önce" başlığıyla verilen bölümde, "Her odasında duman dedektörü, alarmı ve sulama sisteminin olduğu otelleri tercih edin. Otellerin internet sitelerinde bu bilgiler olabilir ya da ABD İtfaiye Yönetimi'nin internet sitesine giderek oradan inceleyebilirsiniz" denildi.
"BİRÇOK OTELDE KARBONMONOKSİT DEDEKTÖRÜ YOK"
New York Times'a konuşan Carli, "İnsanların ayrıca karbonmonoksit dedektörüne de bakması gerek. Birçok otelde bu yok" dedi.
Aspen İtfaiye Amiri Rick Balentine da, "Otellerde kalırken alçak katlardaki odaları tercih ediyorum. Evet her zaman pratik değil ya da paranoyakça gelebilir fakat alçak katlara yardım daha çabuk ulaşabilir" dedi.
Birçok otelde yangının mutfakta çıktığına dikkat çekilirken orman yangınlarının olabileceği bölgelerde ise yerel medya kuruluşlarını ve hükümet açıklamalarının takip edilmesi gerektiği de vurgulandı.
Balentine olası bir felaket durumunda farkındalık içerisinde olunması gerektiğini de söylüyor. New York Times'ın haberinde, "Otele giriş yaptığınızda yangın alarmlarının çalışıp çalışmadığını sorun ve otelin tahliye planını okuyun. Modern binalarda bu vardır ve genelde otel odalarında kapının arkasında ya da asansörlerin olduğu yerde vardır. Bu planlarda acil çıkış rotaları ve yangın söndürme tüplerinin yeri gösterilir" denildi.
Haberde, "Otel odanıza en yakın yangın alarmlarını ve çıkışları tespit edin. Çıkış ile odanız arasındaki odaları sayın. Eğer karanlıkta kalırsanız ve görüş alanınız dumandan dolayı azalırsa bu kapıları saymak size yardımcı olacaktır" denildi.
Ayrıca kaldığınız her otelde bir düzen olması gerektiği belirtilirken, "Otel odanızın anahtarını her zaman pasaport, cüzdanınız ve almanız gereken ilaçlarla aynı yere koyun. Eğer hava soğuksa hemen çıkarken üstünüze alabileceğiniz kalın bir kıyafet de hazır olsun" ifadesine yer verildi.
"KAPIYA DİZLERİNİZİN ÜZERİNDE GİDİN"
Kapıların yangını yavaşlatabileceğine dikkat çeken uzmanlar, pencerelerin de açılması gerektiğini belirtti. Ayrıca uzmanlar, grup halinde tatile çıkıldığı durumlarda bir kaçış planı ve bir toplanma alanının da önceden bilinmesinin kritik bir öneme sahip olduğunu açıkladı.
Öte yandan New York Times'a konuşan Balentine, "Eğer yangın alarmı duyarsanız ya da koku alırsanız oda anahtarınızı ve önemli belgelerinizi alıp emekleyerek kapınıza gidin. Duman yükselir ve dolayısıyla alçakta kalmak gözleriniz ve ciğerlerinizi olabildiği kadar uzun korur" dedi.
Balentine ayrıca, "Hemen çıkmaya hazır olun. Biz itfaiyecilerin kapınıza gelip sizi kurtarmasını beklemeyin" dedi.
Uzmanlar, "Kapıyı açmadan önce hafifçe avuçiçiyle kapıya dokunun. Eğer kapı ya sıcaksa alevler kapınızın hemen önünde olabilir. B durumda kapıyı açmayın ve birkaç adım geri gidin. Kapıya ıslak havlu koyabilirsiniz. Ayrıca nemli havlu ile burnunuzu ve ağzınızı kapatmak dumanı da filtreler. Bu sırada dışarıda yangın yoksa pencerenizi de açın" dedi.
Balentine, ilk yardım ekiplerinin aranması gerektiğini söylerken "Eğer ilk katta kalmıyorsanız sakın atlamayın" ifadesini kullandı. Balentine, odadan çıkıldığı durumda kapının kapatılmasının faydalı olduğunu da dile getirdi.
Öte yandan New York Times'ın haberinde, "Eğer yangın merdivenine ulaşıp, altta dumanları gördüyseniz çatıya çıkmayı da deneyebilirsiniz" denildi.