Buldozer operasyonu: Halk, kaçan başbakanın evini yıktı
Yüzlerce kişinin öldüğü dev gösteriler sonucu geçen sene 20 yıllık iktidarın devrildiği Bangladeş'te dün gece binlerce kişi, ülkeden kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina'nın evini buldozerle yıktı.
Bangladeş'te binlerce kişi, protestolar sonucu ülkeden kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina'nın aile evini buldozerle yıktı.
Geçen sene öğrenicilerin öncülük ettiği protestolar sonrası Hindistan'a kaçan Şeyh Hasina'nın destekçilerine konuşma yapma planı, öfkeli halkı sokağa döktü.
Başkent Dakka'da Şeyh Hasina'nın babası ve ülkenin kurucu lideri olan Şeyh Mucibur Rahman'ın tarihi evi önünde toplanan binlerce kişi, önce evin bir bölümünü ateşe verdi, sonra da buldozerle yıktı.
Dakka'da yürüyüş düzenleyen büyük kalabalık, eski yönetimin sembolü olan eve doğru harekete geçti ve yıkıma "buldozer operasyonu" adını verdi.
Ellerinde balta ve çekiçlerle eve saldıran göstericiler, daha sonra buldozer ve vinç getirerek evi yerle bir etti.
Kadınların da bulunduğu kalabalığın "Şeyh Hasina'yı asın" diye bağırdığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
Göstericiler, eski başbakanın Avami Birliği partisine ait bazı konut ve merkezleri de hedef aldı.
Hasina olaylara tepki göstererek göstericileri "ülkenin bağımsızlığına saldırmakla" suçladı.
20 YILLIK İKTİDARI DEVİREN İSYAN
Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.
Şiddet olayları artarak devam ederken göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.
20 yıl ülkeyi yöneten 77 yaşındaki Şeyh Hasina, 1500'e yakın kişinin öldüğü dev gösteriler sonucu geçen sene Hindistan'a kaçmıştı.
Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet, şimdi Hindistan'dan Hasina'nın iadesini istiyor.