Bunu da yaptılar! İnsansı robot şaşkına çevirdi

İnsansı robotların hareketleri giderek çevikleşiyor ve insansılaşıyor. Ancak henüz başaramadıkları bir şey var: Gerçekçi yüz ifadeleri. Bunu da taklit etmeyi başardıklarında daha insansı hale gelecekler. Bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir robotun yaptığı yüz ifadeleri, bu teknolojinin çok da uzak olmadığını gösteriyor.

Bilim insanları humanoidleri insanlara olabildiğince benzetmeye çalışsa da robotlar, kompleks yüz ifadelerini insanlar kadar hızlı ve akıcı bir şekilde değiştiremiyor. Ancak bu hep böyle kalacak gibi görünmüyor.

Bilim insanları bir çözüm üretti bile: Eğer yüz ifadeleri, çeşitli “dalga formları” arasındaki etkileşim olarak ele alınırsa daha akıcı yüz ifadeleri elde edilebilir.

Osaka Üniversitesi’ndeki bilim insanları, “dinamik uyarılma ifadesi” adını verdikleri yeni bir sistem geliştirerek, bir robotun önceki modellerinden çok daha hızlı ve akıcı bir şekilde tepki vermesini sağladı.

NASIL MÜMKÜN KILDILAR?

Journal of Robotics and Mechatronics dergisinde yayınlanan çalışmada yer alan detaylara göre yapılması gereken ilk şey esneme, göz kırpma ve nefes alıp verme gibi çeşitli yüz ifadelerini sınıflandırmak.

Daha sonra bu bilgileri dudakların açılıp kapanması, göz kapaklarının hareket etmesi ve baş açısı gibi hareketlerin büyüklüğüyle birleştirmek gerekiyor.

Bu kontrol parametresi “uykulu” görünmekle “heyecanlı” görünmek arasındaki ruh hali dalga spektrumunun belirlenmesinde kullanılıyor.

Daha sonra bu dalgalar harekete geçerek birbiri üstünde hareket ediyor ve o duruma uygun tepkiye göre robotun fiziksel ifadesi değişiyor.

GERÇEKÇİ AMA ÜRKÜTÜCÜ

Bu yeni yöntem sayesinde yazılımcılar her bir tepkiye özel yüz hareketi hazırlamak zorunda kalmayacak.
Bilim insanlarının bu yeni buluşuyla gerçekçi robotlara bir adım daha yaklaşsak da bazıları, bir Android çocukta bu ifadeleri görmenin ürkütücü olduğunu düşünüyor.

Popüler bilim dergisi Popular Science, “Yüz ifadeleri her ne kadar kendinden öncekilere göre daha akıcı ve doğal görünse de çocuk robotun gözlerinin yapay olduğu hemen anlaşılıyor. Gözlerin sürekli sağdan sola, soldan sağa hareket etmesi de bu ürkünçlüğü gidermeye hiç yardımcı olmuyor” diyor.

Robot
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber