Çernobil'de korkutan patlama

Rusya-Ukrayna savaşının bitip bitmeyeceği tartışılırken dünyanın en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil santralinde korkutan bir patlama ve yangın meydana geldi. Olayın İHA saldırısından kaynaklandığı belirtiliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), eski Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktörünün kalıntılarını koruyan yapının bulunduğu yerden gece saatlerinde patlama yaşandığını açıkladı.

Patlamanın ardından yangın çıktığını bildiren IAEA, yangın söndürme ekiplerinin olay yerine hızla müdahale ettiğini ve herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirtti.

Açıklamada, "İçeride ve dışarıda radyasyon seviyeleri normal ve stabil düzeyde. Durumu izlemeye devam ediyoruz" denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu.

Zelenskiy, "Dünyada bu tür yerlere saldıran tek ülke Rusya'dır" diyerek Rusya'nın Çernobil'e İHA'yla saldırı düzenlediğini savundu.

Ukrayna, Rusya'ya ait olduğu iddia edilen İHA'nın görüntüsünü paylaştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, Ukrayna'nın saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmasının "provokasyon" olduğunu söyledi.

Peskov ayrıca saldırıya dair ellerinde detaylı bilgi olmadığını ancak Rusya'nın nükleer altyapıyı hedef almadığını söyledi.

TARİHİN EN BÜYÜK NÜKLEER FELAKETİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıktaki santralde 26 Nisan 1986'da yaşanan kaza, dünyanın en büyük nükleer felaketi olmuştu.

Çernobil Nükleer Santrali, Sovyet biliminin en büyük başarılarından biri olarak nitelendiriliyordu. O tarihteki patlama, 1 saat 24 dakika süren güvenlik testinin kontrolden çıkması üzerine 4. reaktörde meydana gelmişti.

Patlamada 2 bin tonluk çatı havaya uçtu ve 8 tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karıştı. Reaktördeki yangını söndüren itfaiyecilerden 31’i yüksek radyasyona maruz kalarak olay yerinde hayatını kaybetti.

Patlama sonrası çıkan zehirli bulut, Ukrayna ve Belarus başta olmak üzere Rusya ve Avrupa’nın bir kısmını etkiledi. Zehirli bulutlar, on gün sonra ABD, Kanada ve hatta Japonya’ya kadar ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede yaşayan, çalışan, güvenlik hizmetleri yapan, tasfiye ve temizleme işlemlerine katılan 600 bin kişi, yüksek dozda radyasyona maruz kaldı.

Ukrayna, Belarus ve Rusya’da yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski bulunan bölgelerde yaşamayı sürdürüyor.

Ukrayna Nükleer
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber