Çin'in uçan robotu Ay'ın karanlık yüzünde su arayacak
Çin gelecek yıl Ay’ın karanlık yüzüne uçan robot göndermeyi planlıyor. Bu robot, gelecekteki Ay keşiflerinin anahtarı olacak donmuş suyun izini arayacak.
ABD ve Çin arasındaki uzay yarışı kızışıyor. Ay’a ilk kim üs kuracak sorusunun cevabı henüz bilinmiyor ama Ay’da keşif çabaları somut bir şekilde artmış durumda. İşte şimdi Çin gelecek yıl uygulamaya soktuğu yeni bir projesini duyurdu: Ay’ın karanlık yüzüne uçan robot göndermek.
Bu robotik “uçan dedektör”, Çin’in Chang’e-7 misyonunun bir parçası olarak Ay’ın henüz tam olarak keşfedilmemiş yüzüne gönderilecek. Chang’e-7 misyonunun Çinli taykonotları beş yıl içinde Ay’a taşıma hedefine bir adım daha yaklaştırması amaçlanıyor.
UZAYDA GÜÇLÜ RAKİP
Çin son zamanlarda yaptığı ataklarla kendini uzay yarışında önemli bir rakip haline getirmeyi başardı. Artık ülkeler, uzay yarışına sadece üstünlük aracı olarak bakmıyor; ulusal güvenlik ve doğal kaynak arayışı olarak görüyor.
Ay’da su bulmak yeni bir şey sayılmaz. Geçen yıl Çinli bilim insanları Chang’e-5 uzay aracının topladığı numunelerde su izine rastlamıştı. Ayrıca NASA ve Hindistan’a ait uzay araçları da daha önce Ay yüzeyinde su olduğu düşünülen şeylere rastlamıştı.
SU BULMAK MALİYETİ AZALTABİLİR
Ancak bazı bilim insanları, Ay’ın daha uzak tarafındaki kraterlerin derinlerinde saklı olduğu tahmin edilen buzun gelecekteki uzay görevlerinde astronotlara hayati destek vereceğini düşünüyor.
Uzayda buz kütleleri bulmak, uzay görevlerinin maliyetini azaltabileceği gibi dünya dışı hayatın mümkün olabileceğinin de bir göstergesi olacak.
Yani Çin’in uzayın uzak tarafındaki buz arayışı burada bir üs kurmak istediğinin en net göstergesi. Çin’in Ay Keşif Projesi’ndeki baş tasarımcı Wu Weiren “Ay’ın güney kutbunda çok derin mağaralar var ve bunların içinde su olduğunu düşünüyoruz. Uçan dedektörün bölgeye indikten sonra bir iki mağarada araştırma yapacağını umuyoruz” dedi.