COP29'dan 1.3 trilyon dolarlık iklim finansmanı kararı çıktı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşen iklim zirvesi COP29'da 1.3 trilyon dolarlık iklim finansmanı anlaşmasına varıldı.

Bakü'de düzenlenen ve başta küresel iklim değişikliğiyle mücadelede gelinen son durum ve iklim finansmanı olmak üzere birçok önemli konunun ele alındığı COP29'da dikkat çekici bir karar alındı.

Uluslararası kamuoyu, bu hafta Rusya-Ukrayna ekseninde yaşanan gelişmeyi takip ederken, Azerbaycan'da gerçekleşen iklim zirvesi Cop29'da zengin ve yoksul ülkeler sabahın erken saatlerinde iklim krizine ilişkin trilyon dolarlık bir anlaşma imzaladı...

Uzun süren görüşmelerin sonucunda gelişmekte olan ülkeler 2035 yılına kadar düşük karbon ekonomisine geçmelerine ve aşırı hava koşullarının etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak üzere yılda en az 1.3 milyon dolar fon alacak.

Fakat bu anlaşma tartışma yarattı... Zira, bunun sadece 300 milyar dolarının en çok ihtiyaç duydukları şekilde yani gelişmiş dünyadan hibe ve düşük faizli kredi olarak geleceği de belirtildi. Geri kalan gelirin ise fosil yakıtlar ve sık uçan yolculardan alınacak olası vergiler gibi henüz kararlaştırılmamış bir dizi yeni para kaynağından gelecek.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Power Shift Africa isimli düşünce kuruluşunun direktörü Muhammed Adow, "Bu zirve gelişmekte olan ülkeler için bir felaket oldu. İklim değişikliğini ciddiye aldığını iddia eden zengin ülkeler tarafından hem insanlara hem de gezegene ihanet edildi" dedi. Adow ayrıca gelişmiş ülkelerin sağlayacağı bu fonun hemen verilmemesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber