Danıştay izin verirse Nurol, 4.2 milyon metrekarelik ormanı yok edecek
Çarmıklı ailesinin sahibi olduğu Nurol Holding'in Çanakkale'de orman yıkımı uzaydan görünüyor. 4 milyon 260 bin metrekarelik ormanda yürütülecek madencilik çalışmalarıyla ilgili açılan dava ise Danıştay'da bekliyor...
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde Nurol Holding'e ait Tümad Altın Madeni Projesi’nin doğada yarattığı tahribat dudak uçuklattı.
4 milyon 290 bin metrekarelik alanda yürütülen altın ve gümüş arama faaliyetleri ormanlık alanı gün be gün yok ediyor. 4 milyon 260 bin metrekaresi ormanlık alan projede toplam 158 bin 437 ağaç kesilmesi planlanıyor.
Projede kapasite artışını öngören ÇED düzenlemesi için yerel mahkemeden şirketleri memnun eden bir karar çıkarken, yöre halkı ve sivil toplum örgütleri hukuki mücadelesine devam ediyor.
GÖZLER DANIŞTAY’DA
Çarmıklı ailesinin sahibi olduğu Nurol Holding’in iştiraki TÜMAD Madencilik tarafından Çanakkale'nin Lapseki İlçesi, Şahinli köyü mevkiinde yürütülen altın madenciliği faaliyeti mahkemelik olmuştu. Kapasite artışı ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için açılan davanın Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi tarafından ikiye karşı bir oyla reddedilmesi üzerine konu bir üst mahkemeye taşınmıştı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Lapseki Çevre Koruma Üretim Ve Dayanışma Derneği, Yenice Meyve Ticaret Limited Şirketi ve 32 bireysel davacı Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi’nin şirket lehine verdiği kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.
PROJE 12,6 KAT BÜYÜDÜ
2021 yılında Eczacıbaşı Holding’den Nurol Holding (TÜMAD A.Ş.) tarafından devir alınan işletme ruhsatı kapsamında açılmak istenen altın-gümüş madeni projesi için 2013 yılında 34 hektar alan için “ÇED Olumlu” kararı alınmıştı.
Yeni ÇED Raporu ile bu 34 hektarlık alan 429 hektara çıkarılmıştı. Proje kapsamında Şahinli'de elde edilecek cevher, şirketin 1,5 kilometre yanındaki mevcut Lapseki Altın Madeni Projesi alanındaki zenginleştirme tesisine taşınacak ve proses atıkları da aynı proje kapsamındaki katı atık depolama alanına konulacak. Proje ömrü boyunca 8.2 milyon ton cevher, 35.9 ton pasa olmak üzere toplam 44.1 milyon ton kazı yapılacak.
Danıştay’dan Nurol Holding’in şirketi TÜMAD’ın lehine karar çıkması halinde yukarıdaki görselde mavi alanın içerisinde yer alan orman arazisi madencilik çalışmalarının kurbanı olacak. Şu ana kadar tahrip edilen alan sarı çerçevenin içinde yer alıyor.