Davos öncesi başekonomistler açıkladı: Ekonomiyi ne bekliyor?

Dünya Ekonomi Forumu, Davos zirvesi öncesi Başekonomistler Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, küresel ekonomi zayıflıyor, jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları artıyor; ABD ve Hindistan büyümede öne çıkarken, Avrupa ve Çin'de kasvetli bir tablo hakim. İşte dünya ekonomisi için kritik tahminler...

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayınladığı Başekonomistler Rapor'unda önümüzdeki dönemde ekonominin nasıl seyredeceğine ilişkin kritik tahminler yer aldı.

Bu hafta başlayacak Davos zirvesi öncesi yayımlanan Başekonomistler Raporu özel ve kamu sektörlerinde çalışan başekonomistlerin tahminlerine dayanıyor.

Başekonomistler Raporu’nda özel ve kamu sektörlerinde çalışan başekonomistlerin 2025 yılı küresel görünümüne ve önümüzdeki yıl piyasalarda hissedilmesi beklenen kritik etkilere dair fikirlerine yer veriliyor.

Raporda Google, Microsoft, UBS, Koç Holding gibi özel kuruluşların yanında Dünya Ticaret Örgütü, IMF gibi kuruluşların başekonomistlerinin tahminleri de yer alıyor.

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORUNDAN ÖNE ÇIKANLAR

Ocak 2025 Baş Ekonomist Görünümü baskısı, küresel ekonominin ciddi bir baskı altında olduğunu ortaya koyuyor.

İşte raporda öne çıkan notlar:

* Enflasyon çoğu bölgede azalırken, belirsizlik yüksek kalmaya devam ediyor.

* Ayrıca bölgesel büyümedeki farklılıklar genel olarak durağan bir görünüm şekillendiriyor.

* Baş ekonomistlerin çoğunluğu (yüzde 56) küresel ekonominin önümüzdeki yıl zayıflamasını bekliyor. Yüzde 17'si ise iyileşme öngörüyor.

* ABD ekonomisinin 2025 yılında güçlü bir büyüme sağlaması bekleniyor. Güney Asya'nın, özellikle Hindistan'ın da güçlü büyümesini sürdürmesi bekleniyor.

* Avrupa için görünüm kasvetli olmaya devam ediyor. Katılımcıların yüzde 74'ü Avrupa için bu yıl zayıf veya çok zayıf büyüme öngörüyor. Çin ekonomisi için tahminler de zayıf kalmaya devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda büyümenin kademeli olarak yavaşlaması öngörülüyor

* ABD'nin politika değişiminin önümüzdeki yıllarda küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olması ve yörüngesinde uzun vadeli bir kaymaya neden olması bekleniyor.

* Jeopolitik rekabetler ve iç politika tercihleri, mevcut parçalanma eğilimlerinin temel itici güçleri olarak görülüyor.

* Rapor ayrıca, mal ve hizmet ticareti, işgücü hareketliliği, teknoloji, veri ve kısmen finans alanında parçalanma eğilimlerinin hızlanmasını bekliyor.

* Küresel ticaret dirençli kalsa da, hem büyük güçler arasında hem de daha geniş çapta gerginliklerin yoğunlaşması bekleniyor.

* Baş ekonomistler, önümüzdeki yıllarda hem ABD ile Çin arasında hem de daha genel olarak ticaret savaşı dinamiklerinin yoğunlaşmasını bekliyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber