DEM'den çözüm süreci için 'belirsizlik' çıkışı

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cumhur'la yapılan ikinci görüşmelerin ardından süreçte gelinen noktayı anlattı.

FOTOĞRAF:AA

DEM Parti, TBMM'deki siyasi parti ziyaretlerinin ikinci turunu Pazartesi günü AKP ve MHP ile tamamladı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından PKK'nın ateşkes ilanı ve silah bırakmak için kongre toplayacağını açıkladığı takvimi belirsiz bir süreç başlarken DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidar kanadının sunduğu çerçevenin muğlak olduğunu söyledi.

Dün AKP ve MHP ile yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan Koçyiğit, iktidarın sunduğu çerçevenin net olmadığını ifade etti.

Koçyiğit, "Bize sunulan temel çerçeve, 'terörsüz Türkiye', 'silahların susması' ve 'demokratik alanın genişlemesi' gibi soyut kavramlardan oluşuyor. Ancak somut bir adım ya da takvim sunulmadı" dedi.

DEM PARTİ'NİN TALEPLERİ

Koçyiğit, dünkü görüşmelerde DEM Parti olarak demokratikleşme konusundaki taleplerini ilettiklerini belirtti. Koçyiğit'in verdiği bilgiye göre bu talepler arasında Öcalan'ın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, PKK'nın kongre toplaması için gerekli ortamın sağlanması, sınır ötesi askeri operasyonların durdurulması, kayyum uygulamasının sonlandırılması ve TMK ile TCK gibi yasal düzenlemelerde değişiklik yapılması yer alıyor.

"SOMUT GÜVENCE VERİLMEDİ"

Koçyiğit, "Heyetler, Türkiye'nin demokratik bir dönüşüm sürecine gireceğini söyledi ancak somut güvence verilmedi. İktidar, meseleyi önce silahların susması ve örgütün feshedilmesi üzerinden ele alıyor. Ancak dünya deneyimleri gösteriyor ki çatışma çözüm süreçlerinde karşılıklı adımlar gerekir" dedi.

MHP ile yapılan görüşmede, partinin sürece tam destek verdiğini belirten Koçyiğit, "MHP'nin önceliği de silahların bırakılması ve örgütün feshedilmesi. Ancak biz AKP ile konuştuğumuz her konuyu MHP ile de ele aldık" ifadesini kullandı.

DEM Parti, şu ana kadar hükümetten net bir takvim ya da süreç planı almadıklarını ancak taleplerinin takipçisi olacaklarını belirtti.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

MHP ve AKP ile yapılan görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Koçyiğit, "Biz bu sürecin uzun zamana yayılmasını değil, hızlı güven artırıcı adımlar atılmasını bekliyoruz. Ancak iktidar tarafından net bir takvim ya da somut bir adım ifade edilmedi" diye konuştu.

Çatışmaların son bulması için atılması gereken adımlara dair olarak Koçyiğit, "Dünya deneyimleri gösteriyor ki, çatışma çözüm süreçlerinde karşılıklı adımlar gerekir" dedi.

Koçyiğit şöyle devam etti:

- Örgütün kendi açıklaması var: 'Tamam, ama ben nasıl kongreyi toplayacağım? Sınır ötesi operasyonları devam ediyor.' Süreç açısından kongre kararını alabilecek tek yetkilinin sayın Öcalan olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle süreci yürütebilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini vurguladık.

Koçyiğit, iktidarın somut bir takvim sunmadığını belirtirken "İktidar, meseleyi siyasi bir momentum meselesi olarak görmüyor. 'Önce örgüt kararını alsın, takvimini açıklasın, biz sonra bakarız' gibi bir tutum içerisindeler" dedi.

İMRALI TALEBİ

Sürecin tamamlanması durumunda, Türkiye'deki demokratik mücadelenin önündeki en büyük engellerden birinin ortadan kalkacağına dikkat çeken Koçyiğit, "Bugüne kadar herkesin başına vurdukları sopayı ellerinden almış olacağız. Bu, Türkiye'deki tüm demokratik mücadeleler için büyük bir alan açacak" dedi.

Koçyiğit, İmralı'ya yapılan ziyaretlerin rutine dönüşmesi gerektiğini belirterek, "Aslında artık bu işin bir gidilsin, gidilebilir, gidilmesin izni tartışmalarından çıkarak bir normalliğe dönmesi talebimiz var" şeklinde konuştu.

DEM Parti Abdullah Öcalan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber