Deprem fırtınası sürüyor: Türkiye'deki kıyılar için 'Helen yayı' uyarısı
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana yaşanan deprem fırtınası, gözleri Türkiye'deki kıyılara çevirdi. Aydın AFAD İl Müdürü Yalçın Mumcu İyon Denizi'nden başlayıp, Girit Adası'nın güneyinden geçerek Fethiye Burdur fayına bağlanan Helen yayının kırılması halinde Ege ve Akdeniz kıyılarının depremden etkilenebileceğini söyledi.
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan itibaren yaşanan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 750’yi geçti.
Yunanistan'ın Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan depremlerin, Kuşadası’nda da hissedilmesi üzerine kaymakamlık tarafından İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ile bir toplantı düzenlendi.
Aydın AFAD İl Müdürü Yalçın Mumcu, şu anda Santorini Adası’nın bulunduğu bölgede bir deprem fırtınası yaşandığını söyledi.
2011-2012 yılları arasında da aynı bölgede benzer yoğunlukta bir sismik hareketliliğin gözlendiğini hatırlatan Yalçın Mumcu, şöyle devam etti:
- “Deprem fırtınası günlerce, haftalarca, bazen de aylarca sürebilen, orta ve düşük şiddetteki depremlerin sıkça meydana geldiği bir süreçtir.
- Genellikle büyüklüğü 5 ile 5,5 arasında değişen depremlerle kendini gösterir. Ege Bölgesi’nin karakteristik özelliklerinden biri de budur. O bölgede ülkemiz kıyılarına en yakın deprem, 140 kilometre mesafede gerçekleşti."
'UYUMLU ÇALIŞMAK GEREKİYOR'
Yunanistan'ın güneybatısındaki İyon Denizi'nden başlayıp, Girit Adası'nın güneyinden geçerek Fethiye Burdur fayına bağlanan Helen yayının kırılması halinde Ege ve Akdeniz kıyılarının depremden etkilenebileceğini belirten Mumcu, şunları kayda geçirdi:
- "Burada önemli olan alınan ve alınacak olan önlemler. Bu nedenle Kuşadası’nda ilçe afet müdahale planı sürekli diri tutulmalı. Toplanma alanlarının nerede olduğu tüm kamu binalarının kapılarına asılmalı.
- Afet anında haberleşme de büyük önem taşıyor. İlçe ve şehirlerdeki tüm kurumların hem AFAD hem de birbirleri arasında koordineli ve uyumlu bir şekilde çalışması gerekiyor."