Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 1,5 milyar dolarlık yatırım

Dünya Bankası Türkiye'nin elektrik altyapısına 1,5 milyar dolar yatırım yapacak.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin elektrik iletim hatlarının güçlendirilmesi için toplam 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

Lopez, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından düzenlenen "Net-Sıfır 2053'e Giden Yolda Türkiye'nin Yeşil Kalkınmasının Finansmanı" başlıklı panelde konuştu.

"YETERLİ MİKTAR DEĞİL"

Türkiye’nin karbon salınımını azaltma hedefleri doğrultusunda elektrik altyapısını geliştirmek için çalışmalara odaklandıklarını ifade eden Lopez, "Yaklaşık 750 milyon dolarlık bir operasyon için hazırlık yapıyoruz ve birkaç yıl içinde aynı miktarda bir yatırımı daha taahhüt ettik. Bu, toplamda 2-3 yıl içinde 1,5 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor" dedi. Ancak bu miktarın yeterli olmadığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Lopez, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın alt kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile iş birliği içinde Türkiye’nin sanayi sektörüne destek olacak projeler için 5 milyar dolarlık bir finansman anlaşması imzaladıklarını da hatırlattı. Geçen yıl Dünya Bankası’nın Türkiye’deki sanayi yatırımları için 2 milyar dolarlık bir finansmanı onayladığını belirten Lopez, Türk Eximbank ile yapılan 1 milyar dolarlık anlaşmanın da karbon salınımını azaltma hedefleri doğrultusunda şirketlere kredi sağlamak üzere kullanıldığını söyledi.

YEŞİL FİNANSMAN DESTEĞİ

Alman Kalkınma Bankası (KfW) Ankara Direktörü Kirk Mildner ise bankalarının Türkiye’deki yeşil finansman projelerinde önemli bir rol oynadığını belirterek, “Bu yıl Türkiye’de 12 milyar avrodan fazla yeşil tahvil ihraç ettik. 50 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz ve kalkınma bankalarıyla stratejik işbirliklerimiz büyük bir değer taşıyor” ifadelerini kullandı.

Mildner, Türkiye’de yeşil finansman portföylerinin şu anda 1,4 milyar avro seviyesinde olduğunu belirterek bu miktarın artırılması için yeni finansman paketleri üzerinde görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Sanayi sektöründe enerji verimliliğine odaklandıklarını söyleyen Mildner, kamu binalarında, özellikle okullarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik projeler gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu projeler arasında okullara güneş enerjili çatı sistemleri kurulması ve enerji tasarrufu sağlayan yenileme çalışmaları bulunuyor.

Mildner, 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından kamu binalarını daha güvenli, fonksiyonel ve enerji verimli hale getirmek için “daha iyi yeniden inşa” prensibi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti.

Dünya Bankası ve diğer kalkınma bankalarının bu kapsamda sağladığı finansmanlar, Türkiye'nin hem yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasını hem de enerji altyapısını modernize ederek karbon salınımını azaltmasını desteklemeyi amaçlıyor.

Dünya Bankası
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber