Eylem Tok ve oğlu Habeas Corpus başvurusu yaparsa iade süreci duracak
İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı aracıyla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur ve onu ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un iadesi Türkiye'ye iadesi için 28 günlük ek bir yasal süre tanıdı. Ancak ikili Habeas Corpus başvurusu yaparsa süreç duracak.
İstanbul Kemerburgaz'da 1 Mart 2024'te Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur, bilindiği üzere annesi Eylem Tok tarafından hiç vakit kaybetmeden ABD'ye kaçırıldı. İki ismin buradaki neşeli pozları, uzunca bir süre Türkiye kamuoyunda tepki topladı.
İlk olarak 18 Haziran 2024'te Boston'da hakim karşısına çıkan iki isim hakkındaki iade kararı, 11 Şubat 2025'te verildi.
Eylem Tok’un avukatı Jennifer M. Herrmann, müvekkilinin iadesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu.
Bu başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı.
Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin gerçekleşmeyeceğini bildirdi.
Bu süreçte, Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı ifade edildi.
HABEAS BAŞVURUSU YAPILIRSA İADE SÜRECİ DURDURULACAK
Savcılığın dilekçesinde Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları belirtildi.
Eğer bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği belirtildi.
Ancak mahkeme Habeas başvurusunu reddederse, ABD Dışişleri Bakanlığı Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği ifade edildi.
Teslim detaylarına ilişkin, mahkeme aksi yönde bir karar almadığı sürece, iade işleminin bu noktadan itibaren herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğine yer verildi.
HAKİM DONALD C. CABELL'IN KARARI
Savcılığın dilekçesinin ardından, Hakim Donald L. Cabell davaya ilişkin elektronik bir karar sisteme girdi.
Kararın detaylarında şu ifadelere yer verildi:
- "Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek.
- Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek.
- Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek."
HABEAS CORPUS NEDİR?
İhzar müzekkeresi (habeas corpus veya Great Writ), gözaltındaki bir kişinin yasa dışı hapis cezasına veya süresiz tutukluluğa itiraz etmesine izin veren yasal bir prosedürdür.
ABD Anayasası, ihzar müzekkeresini (habeas corpus) yasadışı ve keyfi yaptırıma karşı bireysel özgürlüğü korumak için temel bir hak olarak kabul ediyor.
Dilekçe, kişiyi gözaltında tutan Eyalet veya Federal ajana karşı açılıyor.
İADELERİNE KARAR VERİLMİŞTİ
Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat’ta Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna karar vermiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine hükmetmişti.