Fener Rum Lisesi'nin içi ve tarihi: 570 yıllık okulu gezdik

Fener Rum Lisesi, 1454 yılında kurulan ve İstanbul’un en eski eğitim kurumlarından biri olma özelliğini taşıyor. 570 yıllık Fener Rum Lisesi'nin içine adım attık ve saklı kalan detayları sizler için keşfettik.

Aytaç Akyurt / NEFES

Mimarisi, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle göz kamaştıran bu okul, ziyaret edenleri adeta zamanda bir yolculuğa çıkarıyor.

Rumlar ve Yunanlar arasında Milletin Büyük Okulu olarak anılan lise, İstanbul'da faaliyet gösteren üç Rum eğitim kurumundan biri olma özelliğini sürdürüyor.

Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan köklü bir eğitim kurumu olan Fener Rum Lisesi, 1880-1882 yıllarında okulun mezunu olan ünlü mimar Dimadis tarafından büyütüldü ve genişletildi. Bu inşaat çalışmasında mimar Dimadis 1 milyondan fazla tuğla getirerek iki yıl içinde binayı tamamladı. Ayrıca, bina depreme dayanıklı ve sismik olarak inşa edildi.

Neo-Bizans mimarisiyle dikkat çeken bu yapı, hem tarihi hem de kültürel anlamda büyük bir öneme sahip, halk arasında "Kırmızı Mektep" olarak da bilinen okul, dış cephesinde kullanılan kırmızı tuğlalarla adeta şehrin siluetine damga vuruyor.

Fener Rum Lisesi'nin içerisini gezenler için en etkileyici yeri, Atatürk’ün fotoğraflarının yer aldığı tören salonu oluyor. Okulda ayrıca Fatih Sultan Mehmet ile Patrik Gennadios'un yer aldığı bir tablo da bulunuyor. Dikkat çeken bir diğer detay ise kolonlarda yer alan baykuş ve güvercin figürleridir. Güvercin, kutsal ruh ve saflığı, baykuş ise bilgeliği simgeler oldu.

Okul eski kalabalık günlerinden uzakta olsa da günümüzde okulda 32 öğrenci eğitim görüyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber