Geceleri yedi saat uyumazsanız vücudunuz işte böyle değişiyor

Uzmanlar en az yedi saat uyumak gerektiğini söylüyor. Peki uyku sorunu yaşayanların vücutlarında ne gibi değişiklikler yaşanıyor? Bir uyku teknolojisi firması bunun görsel haritasını çıkardı.

Fotoğraf: Shutterstock

Uzmanlar her gece en az yedi saat uyumamız gerektiğini söylüyor. Araştırmalara göre Türkiye bu ortalamayı yakalayabiliyor. Ancak yine de geceleri uykusunu alamadan sabah işe giden pek çok insan var. Uzmanlar bunun bedelini vücudunuzun ödeyeceğinin altını çiziyor.

Uyku teknolojisi şirketi Simba, uyku eksikliği yaşamanın fiziksel etkilerini göstermek için yapay zekadan faydalandı.

Şişkin göbekten ciltte oluşan beneklere, bu görüntüler iyi bir uyku çekmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

CİLT RAHATSIZLIKLARI ŞİDDETLENEBİLİYOR

Simba'nın yardım kuruluşu ortağı The Sleep Charity'nin Başkan Yardımcısı Lisa Artis, "Uyku eksikliği yorgun hissetmenize neden olmakla kalmıyor, vücudunuzun her yerinde de kendini gösteriyor. Uykudan ödün verdiğinizde vücudunuzdaki kan akışı azalıyor. Bu da cildin solgun görünmesine, canlılığını yitirmesine neden oluyor" diyor.

Ayrıca uykusuz olduğunuzda stresle bağlantılı kortizol hormonunun seviyesi yükseliyor. Bu da iltihaplı cilt rahatsızlıklarını şiddetlendiriyor, egzema ve sedef hastalığının durumunu ciddileştiriyor, tahrişe, kızarıklığa ve kaşıntıya yol açıyor.

Simba bu görselleri yaratmak için İngiltere'deki 2175 kişiyle uyku alışkanlıkları, fiziksel sağlıkları ve görünüşleri hakkında konuştu. Aldıkları cevapları daha sonra yapay zeka botuna aktararak yedi saatin üstünde ve altında uyuyanların vücutlarındaki etkilerin görsel haritasını çıkardı

Fotoğraf: Simba

Görseller uyku eksikliğinin işaretlerinin ilk olarak ciltte ortaya çıktığını gösteriyor. Uykusunu yeterince alamadığını söyleyenlerin yüzde 15'i tırnaklarının kırılgan olduğunu söylerken, yüzde 24'ü de hasas bir cilde sahip olduğunu belirtti.

Diğer yaygın cilt semptomları arasında egzema (yüzde 16), sedef hastalığı (yüzde yedi) ve kuru cilt (yüzde 10) vardı.

Artis bu durumu "Cilt kendini geceleyin yeniler. Dinlenme sırasında kan akışı yükselir, bu da doğal yenilenme sürecini destekler" diyor.

KİLOYLA DA BAĞLANTILI

Uykusuzluk ayrıca kilo alma riskini de artırıyor!

Ankete katılanların yüzde 26'sının kilolu olduğu, yüzde 32'sinin de şişkinlikten muzdarip olduğu ortaya çıktı. Artis "Uyku sırasında vücut açlık ve tokluk hissini kontrol eden grelin ve leptin gibi hormonları dengeler. Yeterince dinlenemezseniz grelin miktarı artar ki bu da insanların daha aç hissetmesine yol açar" diyor.

Fotoğraf:

Uzmanlara göre uyku sorunu kadın ve erkeklerdeki kilo alım modellerindeki farklılığı da açıklayabilir. Artis "Kadınlar genelde kalça ve uyluk bölgesinden yağ alır. Erkeklerse testosteron seviyelerindeki düşüş nedeniyle karından kilo alır" diye belirtiyor.

ELLERİNİZ SÜREKLİ SOĞUKSA UYKUSUZLUKTAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR

Alışılmadık bir başka semptom ise soğuk kol ve bacaklar! Artis vücut ısısının da biyolojik saate göre işlediğini belirtiyor.

Fotoğraf: Simba

Araştırmalar dinlenmekle vücut ısısının dengelenmesinin birbiriyle yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Uyku kaybı vücudun iç sıcaklığını yönetme ve ayarlama yetisini bozarak ellerde ve diğer uzuvlarda rahatsızlığa yol açabiliyor.

NE KADAR UYUMALI?

Ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğunuz değişkenlik gösterebilir. Sağlıklı bir yetişkinin günde yedi ila dokuz saat uyuması tavsiye ediliyor. Ancak yaş, sağlık durumu ve özel durumlar ihtiyaç duyulan uyku miktarını değiştirebilir.

Gençler, çocuklar ve bebekler daha büyüme aşamasında olduğu için daha fazla uyumaları gerekiyor. Örneğin bir yenidoğanın sekiz ila 16 saat arasında uyuması normal kabul ediliyor.

Uyku
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber