İçkinin neden baş ağrısı yaptığı belli oldu... Kırmızı şaraptaki bu maddeye dikkat
ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, özellikle kırmızı şarabın baş ağrısına yol açmasının dikkat çeken bir nedeni var. Ayrıca pahalı şaraplarda bu etki daha yüksek.
Akşam içilen birkaç kadeh alkollü içkinin ertesi gün baş ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluğa yol açtığı bilinen bir gerçek.
Alkollü içkiler arasında en kötü etkiye yol açanı ise genelde kırmızı şarap.
Yeni bir araştırmaya göre kırmızı şarabın "akşamdan kalma" etkisi yaratmasında içindeki bir maddenin rolü var.
California Üniversitesi'nden araştırmacılar, doğal bir flavonoid olan quarcetin'in kırmızı şarapta bol miktarda bulunduğunu ve vücudun alkolden temizlenmesini engelliyor olabileceğini tespit etti.
Buna göre quercetin, alkolün boşaltım yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan ALDH enziminin işlevini önlüyor.
UCUZ ŞARAPTA DAHA AZ VAR
Kırmızı şarapta quarcetin miktarı, beyaz şaraba göre daha fazla çünkü bol quarcetin barındıran üzümün çekirdekleri ve kabuğu beyaz şarapta kullanılmıyor.
Ayrıca daha fazla güneş ışığına maruz kalan üzümlerde de quarcetin miktarı daha yüksek. Bu nedenle üzüm kalitesi nedeniyle daha ucuz olan şaraplar daha az baş ağrısına yol açıyor.
Araştırma ekibinden Profesör Andrew Waterhouse, "Baş ağrısı çekmemek için daha ucuz ve açık renkteki kırmızı şarapları tercih edin" diyor.
Uzmanlar, haftada 6 kadehten fazla kırmızı şarabın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre alkol tüketimi, her yıl dünya genelinde ortalama 3 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.