İlk kez görüntülendi: Köpek balıkları böyle çiftleşiyormuş

Onlar mavi suların en tehlikeli avcıları. Yeni bir araştırma köpek balıklarının sadece avları için değil, eşleri için de tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Erkek köpek balıkları, çiftleşirken dişileri yerinde tutabilmek için sivri dişlerini eşlerinin yüzgeçlerine ya da solungaçlarına geçirerek derin yaralar açıyor.

Fotoğraf: Wolf Rock Dive Center/YouTube

Kaplan kum köpek balıkları yalnız avcılar olarak biliniyor. Onların bu bireysel davranışları sebebiyle bilim insanları çiftleşme şekilleri hakkında çok fazla bilgiye sahip olamıyor. Ama artık bu gizemin sırrı çözülmüş olabilir.

Kayda alınan görüntüler, erkek köpek balıklarının çiftleşirken dişi köpek balıklarını dişleriyle yakaladığını gösteriyor. Erkeklerin bu sert tutuş şekli, dişilerin derisinde yaraların oluşmasına neden oluyor.

Görüntüler yabancı basında her ne kadar “dehşet verici” olarak nitelendirilse de bilim insanları bu görüntüler sayesinde köpek balıklarının üreme şekliyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olabileceklerini söylüyor.

NEDEN DİŞLERİNİ GEÇİRİYORLAR?

Köpek balıkları çiftleşmek için karınlarını birbirine bastırıyor. Bu şekilde penetrasyon gerçekleşmiş oluyor. Daha küçük balık türleri bu işlemi çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Ama daha büyük köpek balıkları uzun süre aynı hizada kalmakta zorlanıyor. Bu da erkek köpek balıklarının eşlerini yerinde tutabilmek için sivri dişlerini dişilerin yüzgeçlerine ya da solungaçlarına geçirmesi anlamına geliyor. Bu sırada dişide derin kesikler açılmış oluyor.

Araştırmacılar bu “çiftleşme yaraları”nı inceleyebilmek için boyları üç metreyi bulabilen kaplan kum köpek balıklarını inceledi. Delaware Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Jennifer Wyffels, LiveScience’e verdiği demeçte şöyle diyor:

“Köpek balıkları ve vatozlar, dişileri yerinde tutmak için ağızlarını kullanıyor. Dolayısıyla çiftleşme yaraları daha çok üreme sezonunda görülüyor. Köpek balıkları ve vatozların üremesini gözlemleyebilmek çok nadir bir şey olduğu için genelde üreme davranışının dolaylı kanıtı olarak çiftleşme yaralarından faydalanıyoruz.”

AÇILAN YARALAR 22 GÜNDE İYİLEŞİYOR

Dr. Wyffels ve ekibi ilk olarak Kanada Deniz Bilimleri Merkezi’ndeki Riyley Akvaryumu’nda bulunan bir grup kum kaplanı köpek balığını gözlemledi.

Bu süreçte köpek balıklarının çiftleşmesi kayda alınabildi ve erkeklerin dişilerde bıraktığı ciddi yaralar görülebildi.

En derin yaralar, erkeklerin dişlerini dişilerin kaslarına kadar geçirmesiyle oluşuyordu. Ama bu yaralar sürpriz bir şekilde hızla iyileşiyor, sadece 22 günde tamamen kapanıyor.

ÇİFTLEŞME YARALARI NE ANLATIYOR?

Bilim insanları elde ettikleri kayıtlar sayesinde çiftleşme yaralarının ciddiyetinin ve iyileşme aşamalarının ölçeğini çıkarabildi. Bu ölçek dört aşamadan oluşuyor: Birinci aşama yeni açılmı yaraları ifade ederken, dördüncü aşama açık yaranın kabuk bağladığı aşamaya işaret ediyor.

Daha sonra bulgularını köpek balıklarının fotoğraflarının toplandığı Spot A Köpek Balığı ABD veri tabanıyla karşılaştıran araştırmacılar, 2015-2020 tarihleri arasında çekilmiş kum kaplanı köpek balığı fotoğraflarını analiz etti.

Bu resimlerde yaranın açık olduğu birinci aşama mayısın sonlarında çekilen fotoğraflarda görülüyordu. Bu da üreme sezonunun pik yaptığı zamanların bu zamanlar olduğunu gösteriyor.

Temmuz itibariyle yeni yaraların seviyesi ise azalıyor. Bu da ya çiftleşmenin azaldığı ya da şiddetinin düştüğü anlamına geliyor.

Ayrıca açık yaraların en çok Kuzey Carolina kıyılarında görülmesi de buranın kum kaplanı köpek balıklarının gözde üreme yerlerinden biri olduğunu düşündürüyor.

Köpek balığı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber