İmralı heyeti Meclis turunda: AKP'ye göre 'samimi bir sohbetti'
DEM Parti heyetinin PKK elebaşı Abdullah Öcalan'la yaptıkları görüşme sonrası başlattığı 'Meclis turu' devam ediyor. Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Ahmet Türk, önce Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'yla, ardından AKP temsilcileriyle görüştü. Bugün bir araya gelen bazı isimler, çözüm süreci sırasında aktif görevlerde bulunuyorlardı.
DEM Parti heyeti, 28 Aralık'ta 1999 senesinden bu yana İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ı ziyaret ettikten sonra başladığı Meclis turunu sürdürüyor.
Bilindiği üzere milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle bir araya gelmişti.
42 dakika süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmamış, ancak Bahçeli'nin kapıda karşılayıp tokalaştığı üç ismi giderken de uğurlaması dikkati çekmişti.
Görüşme takviminin genel olarak 'liderler' düzeyinde olması, AKP kanadında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geleceklerine dair bir beklentiye yol açmıştı.
Ancak onun yerine heyeti AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ağırladı.
İktidar heyetinde yer alan iki isim, temeli 2009'da Oslo görüşmelerinde atılan ve zaman zaman kesintilerle devam ettikten sonra 2015'te sona eren 'çözüm süreci' sırasında bakanlık görevlerindeydi.
Efkan Ala - İçişleri Bakanı olarak önemli bir konumdaydı. Dolmabahçe'de hükümet ile İmralı Heyeti'nin yaptığı ortak açıklamada yer alan isimlerden biriydi.
Ömer Çelik - Çözüm süreci sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı yürütüyordu.
AKP: OLUMLU GEÇTİ
"Terör sektörünün kurduğu tuzağı gören bir irade var. Hem Çözüm Süreci güçlendirilecek hem de terörle tavizsiz mücadele edilecek. Demokrasi için ikisi birbirini tamamlayan şeyler" gibi demeçlerle öne çıkıyordu.
Her iki isim de yakın zamana kadar çözüm sürecinin gündemde olmadığını söylüyordu.
Heyetlerin 13.25'te başlayan görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü.
AKP'li Güler DEM Partilileri uğurladıktan sonra "Samimi, olumlu bir şekilde sohbet ettik. Düşüncelerimizi paylaştık. Daha sonraki günlerde açıklama yapılacak" ifadesini kullandı.
GELECEK PARTİSİ'NDEKİ GÖRÜŞMEDE 'DEMİRTAŞ' VURGUSU
İmralı heyeti AKP heyetini ziyaret etmeden önce Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'yla bir araya geldi.
Yaklaşık 70 dakika süren buluşma sonrası gazetecileri bilgilendiren Sırrı Süreyya Önder, şunları kayda geçirdi:
- "Yürüttüğümüz görüşmeler kapsamında bugün eski süreçte birlikte çalışma fırsatı yakaladığımız Sayın Ahmet Davutoğlu Hocamızla görüştük.
- Biraz eski tecrübeleri paylaştık. Bizde olan bilgileri kendisine aktardık. Tavsiye, öneri, eleştiri, uyarılarını rica ettik. Biz kapsamlı açıklamayı Selahattin Bey'i de ziyaret ettikten sonra yapacağız."
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde öne çıkan isimlerin başında yer alıyordu.
Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor ve silah bırakma çağrıları nedeniyle Kandil'le karşı karşıya gelmesiyle öne çıkıyor.
Bu gerilim 2022 yılında Mersin'deki polisevine düzenlenen saldırı sonrası iyiden iyiye artmış, Demirtaş ve DEM Parti öncülü HDP yönetimi 'ihanetle' suçlanmıştı.
2023 senesinde kaleme aldığı bir yazıda çözüm sürecinin neden bittiğini kendi açısından şöyle anlatıyordu:
"Haziran’da seçim vardı ve Erdoğan’ın tek derdi 'başkan' olmaktı. Öcalan’dan 'Silahları bıraktık' açıklamasını seçim öncesi alıp bunu oya dönüştürmeyi ve 400 milletvekilliği kazanarak Anayasa’yı tek başına değiştirip 'başkan' olmak istiyordu.
Bu olmayınca da Kürt sorunu yoktur demeye başladı, her detayını bildiği Dolmabahçe Mutabakatını inkar etti, kendisinin bizzat yer almasını istediği kişilerden de oluşan akil insanlar heyetini yok saydı."
'GEÇMİŞTEN ÇIKARILMASI GEREKEN DERSLERİ KONUŞTUK'
Davutoğlu'ysa istişarenin çok 'samimi' bir atmosferde gerçekleştiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
- "Geçmişte yaşananlardan nasıl dersler çıkarılması gerektiğini konuştuk. Çok önemli bir süreçten geçiliyor.
- Benim tavsiyem bu dönemi soğuk kanlı bir şekilde, kamu düzenine saygı göstererek, derin tarih bilgimizden hareketle geleceğin güçlü Türkiye'sini inşa etmektir. Suriye ve Irak'taki gelişmeleri de gözden geçirdik."
'ERDOĞAN'IN EMANETİYDİ'
Davutoğlu, 2009'da Oslo görüşmelerinde temeli atılan ve zaman zaman kesintilerle devam eden 'çözüm sürecinin' son demlerinde başbakanlık görevini yürütüyordu.
AKP'den ayrıldıktan yıllar sonra verdiği bir demeçte sürecin bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine emanet edildiğini söylüyordu:
“Cumhurbaşkanı, Genel Başkanlığı, Başbakanlığı bana devrederken, o zaman bana iki emanetinden biri olarak çözüm sürecini sürdürme sorumluluğunu zikretti.
Bu Erdoğan’ın bize devretmiş olduğu ve bir emanet olarak gördüğü bir süreçti."
'GEZİ'NİN SEBEPLERİNDEN BİRİ ÇÖZÜM SÜRECİNİ YOK ETMEK'
Siyasetçi, 2014 - 2015 yıllarında çözüm sürecine sahip çıkan isimlerin başında geliyor, hatta Gezi Parkı eylemlerinin hedeflerinden birinin gelişmeleri baltalamak olduğunu dahi savunuyordu:
"(...) 17 Aralık'ta yine çözüm süreci hedef edildi. Çözüm süreci birilerini rahatsız ediyor. Herkesin bunu görmesi lazım. Özellikle bölgedeki kardeşlerimin görmesi lazım. Rahatsız ediyor.
Gezi olaylarının sebeplerinden biri çözüm sürecini yok etmekti ve nitekim örgüt verdiği sözü tutmayıp, çekilmeyi durdurarak yavaşlattı. 17 Aralık'ta bütün bu çözüm sürecine momentum kazandırmayı da engellediler."
SON DURAK SAADET PARTİSİ OLDU
DEM Parti heyetinin son durağı ise Saadet Partisi oldu.
Buldan, Önder ve Türk saat 15.30'da Saadet Partisi Genel Merkezi'nde Mahmut Arıkan'la bir araya geldi.
Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Daha sonra ortak basın açıklaması düzenlendi.
Önder: "Sürecin sonunda geniş kapsamlı bir açıklama yapacağız. Bu ülkenin barış ve kardeşliğinden önemli hiçbir şey yoktur. Bunu tesis edeceğiz ve el birliği ile yapacağız. Barışın kaybedeni olmaz."
Arıkan: "Önemli bir süreç yaşıyoruz, hem süreçle alakalı katkılarımızı hem de kaygılarımızı paylaştık. Saadet Partisi olarak ilgili kurumlarımızla görüşeceğiz. Yakın bir zamanda sürece katkı sağlayacağız."
CHP'DE GRUP BAŞKANVEKİLLERİNİN GÖRÜŞMESİ GÜNDEMDE
Öte yandan CHP'yle görüşmenin tarihi ve temsil düzeyi ise henüz net değil.
CHP Erzincan Mustafa Sarıgül, konunun Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında görüşüleceğini belirterek "Grup başkanvekillerimizle bu hafta bir görüşme olacak" bilgisini verdi.