İnşaat ‘yabancı usta’ ile yürüyor
İnşaatlarda çalışan yabancılar içinde tecrübeli olanların sayısı da az değil. Kendi ülkelerinde de bu işi yapan göçmenlerin, Türkleri işsiz bırakabileceğine işaret ediliyor.
Ali Öztürk / NEFES
İnşaat sektörü derin bir iş gücü krizi yaşıyor. Türkler inşaat işlerini ağır bulup aylık 90-100 bin TL geliri beğenmezken, inşaatlarda çoğu kaçak, yüzbinlerce göçmenin çalıştığı ortaya çıktı.
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) açıkladığı “İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri ‘2024” raporu, sektörde 12 bin kişi ile görüşülerek hazırlandı.
İnşaat sektörü toplam 2 milyon 147 bin istihdam sağlıyor. Bazı sektör temsilcileri inşaat işçilerinin yüzde 25-30’unun yabancı olduğunu, bazıları yüzde 50’nin göçmen olduğunu ifade etti. Bu oranlar dikkate alındığında, inşaatlarda en az 600 bin yabancı işçi ve usta çalışıyor.
600 BİNİ DE GEÇİYOR
GYODER raporunda şu tespitler dikkat çekti:
“İnşaatlarda göçmen sayısı her geçen gün artıyor. Bu işçiler içinde kayıt dışı (kaçak) çalışan da var. Türkler inşaat işini beğenmiyor. Usta yok. İnşaat ustaları içinde mühendislerden fazla kazanan da var. Fakat bu ustalar kendi evladının inşaat ustası olmasını istemiyor.
Bazı ustalar yurt dışı taahhüt firmaları ile yabancı ülkelere çalışmaya gidiyor. Kalifiye eleman az olunca, Afganlı, Suriyeli gelip çalışıyor. Neredeyse Afganlı, Suriyeli olmasa şantiyede çimento taşıyacak adam yok.
Büyük inşaat firmaları kayıt dışı işçi çalıştırmıyor, fakat küçük ve orta ölçekli inşaatlarda kayıt dışı ve kaçak fazla. Şantiyeden dışarı, sokağa çıkıp bakkaldan ekmek alamayacak durumda olanlar var. Ekmeğini biz veriyoruz.
Çünkü, dışarı çıksa yakalanması, sınır dışı edilmesi sözkonusu. Göçmenler olmazsa inşaatların sekteye uğrayacağı düşüncesi hakim. İş gücü açığını kapatsalar da, birçok sorun riski var.”