İstanbul'un suç bilançosu: Yakalanan sayısı arttı, saldırılar azaldı
İstanbul Valisi Davut Gül, megakentin suç ve güvenlik verilerini açıkladı. Kentte geçen yıl yapılan operasyonların arttığını söyleyen Gül, sahte içkiyle de mücadele ettiklerini söyledi ve 48 kişinin bu nedenle öldüğünü açıkladı. Ayrıca çökertilen çete sayısının da geçen yıla göre yüze 33 arttığını ifade eden Gül, terör operasyonlarında yakalananların sayısının da 6 bin 885 olduğunu aktardı.
İstanbul Valisi Davut Gül, Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlikten oluşan 63 bin 915 personelin görev yaptığını belirterek sözlerine başladı. Vali Gül geçen yıl terör operasyonlarında yakalanan kişi sayısının 2023'e göre yüzde 7 arttığını, 6 bin 885 kişiye ulaştığını söyledi. Ayrıca terör finansmanına karşı operasyonlarda ele geçirilen paranın da 3 katına çıktığını ifade eden Gül bu yıl 11 milyon 183 bin lira ele geçirildiğini söyledi.
'ÇÖKERTİLEN ÇETE SAYISI YÜZDE 33 ARTTI'
İstanbul'da organize suçlarla mücadelede operasyon sayısının yüzde 56 arttığını ve 273'e çıktığını da belirten Gül "Çökertilen suç çetesi sayısı yüzde 33 arttı. El konulan mal varlığı 3,5 katına çıkarak 33 milyar lira oldu. Tıpkı terörde olduğu gibi bu suçlara ve organize eşkıyalara karşı mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.
KİŞİYE KARŞI İŞLENEN SUÇTA AZALIŞ
Kişilere ve olaylara karşı işlenen suçlarda azalış olduğunu söyleyen Gül şu verileri açıkladı:
"Güvenlik güçlerimizin, istihbaratımızın fedakâr çalışmalarıyla 2024 yılında önceki yıla göre olay sayıları; kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 9,6 mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 28'den fazla azaldı. Aydınlatma oranları; kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 97,8 'den yüzde 98,6'ya; mal varlığına karşı işlenenlerde ise yüzde 78'den yüzde 83'e yükseldi. 2024 yılında bir önceki yıla göre otodan hırsızlıkta, kapkaçta, yankesicilikte, oto hırsızlığında, evden hırsızlıkta büyük başarılar elde edildi. Hapis cezası sebebiyle yıllardır aranan kişileri yakalama oranı yüzde 15'den fazla arttı. Özelikle 7 önemli suçta yakalama oranımız yüzde 24,6 oranında yükseldi. Suç işleme potansiyeli olan bu kişilerin yakalanması demek, yeni suçların önüne geçmek demek."
'SAHTE İÇKİDEN 48 KİŞİ ÖLDÜ'
Kaçakçılıkla ilgili verileri paylaşan Vali Gül "İllegal üretim ve haksız kazanca karşı 3 bin 747 operasyon düzenlendi. Bu kapsamda 2024 yılında bir önceki yıla göre kaçak ve sahte alkolle mücadelemizde denetimlerimiz arttı. Ele geçirilen alkol miktarı 2 buçuk katını geçti. Denetimlerimiz sonucunda kaçak ve sahte içki satan işletmelerin ruhsatlarının iptali için talimat verildi.
Maalesef tüm bu çalışmalara rağmen geçen yıl sahte içkiden 110 vatandaşımız zehirlendi. 48'i hayatını kaybetti. Bu sebeple 63 işletmeye cezai işlem uygulandı. Ayrıca, çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan korumak, 18 yaşından küçüklere alkol ve sigara satışını engellemek için alkol satılan, tütün ve mamulleri satılan yerlere kamera sistemi takma zorunluluğu getirdik.
Amacımız, kanunu uygulamak., Yani, 18 yaş altındakilere alkol, sigara satışını ve saat 22'den sonra alkol satışını engellemek. Temel amaçlarımızdan biri de sahte alkolün yanında kaçak alkol satışının önüne geçmek.
Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelemizde ise ele geçirilen yakıt miktarı yüzde 127 arttı. Kaçak ürünlerin piyasaya sürülmesinin engellenmesi neticesinde önlediğimiz vergi kaybı 2023 yılına göre 4 katına çıktı. Hemşehrilerimizden ricamız; illegal ve kaçak olan hiçbir ürünü satın almamaları, tüketmemeleri ve bu ürünleri ihbar etmeleri" dedi.
'BİR KİŞİYİ BİLE HEBA ETME LÜKSÜMÜZ YOK'
Vali Gül "Mücadele verdiğimiz en önemli konulardan biri uyuşturucu ve madde bağımlılığı. Uyuşturucuyla mücadele bir devlet politikası. Bu belaya karşı mücadele ve çalışmalarımızı etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Her zaman vurguluyoruz: bir kişiyi bile burada heba etme lüksümüz yok. Bu bataklıktan bir kişiyi bile kurtarabilirsek ne mutlu bizlere.
Mücadelelerini bu anlayışla canla başla sürdüren güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmaları sonucunda, imal ve ticarete yönelik operasyon sayımız, 7 bin 836'dan 10 bin 288'e çıktı. Ele geçirilen uyuşturucu miktarı, yüzde 32 artışla 25 tona yükseldi.
Yakalanan hap miktarı 3 kat arttı. Diğer yandan okullarımızın çevresindeki kafeler, parklar ve bahçelerdeki denetim sayımızı yüzde 33 artırdık. Bu işin sadece polisiye tedbirlerle çözülemeyecek bir mesele olduğunun farkındayız. Öncelikle talep boyutunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu anlayışla Valilik olarak meseleyi kökünden halledebilmek için çocuklarımızı spor, sanat ve sosyal faaliyetlerle buluşturacak birçok projeyi hayata geçirdik.
Bu mücadelenin en büyük yardımcılarından olan annelerimize yönelik yürüttüğümüz En İyi Narkotik Polisi Anne projesinde bilgilendirdiğimiz anne sayısını iki katına çıkardık. İstanbul'u, geleceğimizi zehirleyen uyuşturucu tacirlerinden, aile kurumunu bitiren bu illetlerden kurtarmakta son derece kararlıyız" diye konuştu.
'TRAFİK EKİPLERİ İKİ KATINA ÇIKTI'
Siber suçlarda, 2023 yılına göre terörde iltisaklı olanlarda yüzde 52, yasa dışı bahiste yüzde 123, çocuk istismarında yüzde 154 oranında operasyonların arttığı belirten Vali Gül daha sonra trafik verilerini aktardı.
Vali Gül “Terörle mücadeleye verdiğimiz önemi, uyuşturucuyla mücadeleye verdiğimiz önemi trafik kazalarıyla mücadeleye de veriyoruz. Bu maksatla İstanbul'umuzda trafikte görevli ekip sayımızı 2024 yılında iki katına çıkardık. Denetimlerimizi yüzde 90 artırdık. Maalesef alınan tüm önlemler, gerçekleştirilen denetimler ve yapılan ikazlara rağmen 150 ölümlü kazada 166 vatandaşımızı kaybettik. ikinci seferde ise 276 bin liraya yükseltildi.
Bu cezalarla birlikte bu meselenin azalarak gündemimizden çıkacağına inanıyorum" dedi.
'503 BİN SURİYELİ İSTNABUL'DA'
Vali Gül son olarak İstanbul'da 1 milyon 31 bin 985 yabancının yaşadığını hatırlattı ve şunları söyledi:
"1 milyon 31 bin 985 yabancının yaşadığı şehrimizde bu sayının 503 bini Suriyeli misafirlerimiz. 2024 yılında gönüllü olarak geri dönüş yapan Suriyelilerin sayısı 6 buçuk katına çıktı. Bu konuda hamdolsun, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi 'Tarihin doğru tarafında yer aldık'. Mazlumların sığınağı olduk. Bu çok kıymetli bir şey.
İnşallah Suriye'de huzur ve güvenlik sağlandıkça Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü geri dönüşleri artarak devam edecektir. Biliyorsunuz, dünyada ilk defa mobil göç noktaları 2023 yılında İstanbul'da başladı. Göçle mücadelemizde elimizi rahatlattı.
Sistemin oturmasını sağladı. Ekranda gördüğünüz gibi, sorguladığımız yabancı sayısı, 2024 yılında 5 buçuk katına çıktı. Kaçak göçle mücadelemiz milli menfaatlerimiz doğrultusunda, insan haklarına uygun, kamu düzeni ve güvenliğimizden taviz vermeden sürecektir."