İşten sonra sürekli yorgun hissetmenizin sebebi bu olabilir

İşten eve geldiğinizde kendinizi çok yorgun hissediyor ve yattığınız yerden kalkmayıp sürekli sosyal medyada dolaşıyorsanız bu tembellikten kaynaklanmıyor olabilir. Uzmanlar bunun "bilişsel yorgunluk"la bağlantılı olabileceğini söylüyor ve birtakım tavsiyeler veriyor.

Fotoğraf: Shutterstock

İşten eve geldiğinizde hiçbir şey yapmak istemeyen, tabiri yerindeyse “beyninizi rafa kaldırmak” istediğiniz anlar çok oluyor mu? Eğer öyleyse bunun sebebi tembelliğiniz ya da TikTok bağımlılığınız olmayabilir.

Uzmanlar gün sonu yorgunluğunun iş yükünden kaynaklanan mental ve duygusal hasarla bağlantılı olduğunu söylüyor. İlle de yerine getirmek zorunda olduğunuz işlerle bağlantısı olması gerekmiyor bu yorgunluğun; gün içinde sizden istenenlerin, verilen kararların ve toplantıların sıklığı da bu yorgunluğu artıran etkenlerden.

YAŞADIĞINIZ ŞEY 'BİLİŞSEL YORGUNLUK' OLABİLİR

Enriching Lives Psychology’de klinik sahibi Carly Dober’e göre hissettiğiniz bu şeye “bilişsel yorgunluk” deniyor.

“Çoğu çalışan acil ve gerekli olmayan ancak yaparken epey zaman ve mental enerji kaybettiren bir sürü işi tamamlamakla uğraşarak günlerini geçiriyor” diyen Dober sözlerini “Bilişsel yorgunluk gün içinde gereğinden fazla mikro karar aldığımızda ortaya çıkıyor” diye ekliyor.

Ayrıca ofis içinde dikkat dağınıklığına neden olan birçok temas noktası da var. Bunlar gürültü, meslektaşlar, telefonlar toplantılar olabiliyor.

VÜCUDU HAREKET ETTİRMEMEK DE BİR SORUN

Vücudu hiç hareket ettirmemek, ettirmekten çok daha yorucu olabiliyor. Çünkü vücudumuz doğal olarak hareket etmeye meyilli oluyor.

Bu durumdan en çok etkilenenler de hareket etmeye gerek kalınmadığı sakin bir işte çalışanlarla çok sık aralıklarla toplantıya katılanlar oluyor.

Peki bu sorunu çözmek nasıl mümkün olacak? Dober en net yöntemin günde bir ya da iki kez yürüyüşe çıkmak olduğunu söylüyor. Öğle aralarında ya da sabahları yerinizden kalkarak vücudunuzu hareket ettirmek beyninize iyi gelebiliyor.

Ayrıca sağlıklı beslenmek ve gün içinde yeterince su içmek de hem beyin hem de vücut sağlığına iyi geliyor.

SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDE OLMANIZA GEREK YOK

Dober ayrıca işverenlerle ve patronlarla sürekli iletişim halinde olmak gerekmediğini söylüyor: “Sürekli ekibinizle ve patronunuzla iletişim halinde olmanız gerekiyor mu? Muhtemelen hayır. Gün içinde sizi en çok yoran şeylerden biri sürekli takım arkadaşlarınızla iletişim halinde olmak. Onlar arasında da böyle hissedenler vardır muhtemelen.”

İronik bir şekilde iş dışında bir şeyler yapmak da gün içinde daha fazla enerjiniz olmasına yardımcı oluyor. Özellikle eğlenceli aktiviteler yapmak ruh halini yükselttiği gibi stresi de azaltıyor.

UYKU DÜZENİNİZİ AYARLAYIN

Pratisyen hekim Dr. Zac ise çalışanların sabah doğal ışığa maruz kalması gerektiğini söylüyor. Bunun uykuyu ve uyanma döngüsünü düzenlemek için kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Zac’in en basit tavsiyesi ise sabah evden gözlüksüz çıkmaz. Bu basit alışkanlık bile vücut ritmini ayarlayarak uyku kalitenizi artırabiliyor.

Yeterince uyumamak ise tükenmişlik sendromuna ve bilinç bulanıklığına yol açabiliyor. Dr Zac günde en az yedi ila dokuz saat uyumanın şart olduğunu söylüyor.

YA YORGUNLUK DEVAM EDİYORSA?

Bu önlemlere rağmen yorgunluğunuz sürüyorsa altta başka bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Dr. Zac “Kronik yorgunluğun altında kimi zaman kansızlık, tiroit bozuklukları, uyku apnesi ve hatta depresyon gibi nedenler olabiliyor. Özellikle B12, çinko ve D vitamini gibi eksiklikler bu yorgunluğun başlıca sebebi oluyor” diyor.

Dolayısıyla böyle bir durumda doktora gitmeniz gerekebilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber