Krediler kesildi iflaslar patladı

Artan maliyetler ve finansmana erişim sorunları firmaları iflasa sürüklüyor. Konkordato başvuruları patladı. 132 işletme battı.

SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES

Kredi muslukları kapanınca gemisini yüzdüremeyen şirketler, konkordatoya sarıldı. 2024’te birçok firma, batma riskiyle karşı karşıya kaldı. Konkordato başvuruları 2023’e göre yüzde 132 artışla 3 bin 97’a ulaştı. 132 şirketin iflasına karar verildi.

Konkordatotakip.com verilerine göre, 2024’te, toplam 1.723 dosyada geçici mühlet kararı verilerek, 2019’daki 1.387 dosya sayısının önüne geçildi. Kesin mühlet kararı 827 olurken, 701 dosyanın başvurusu reddedildi. Son 12 aylık dönemde tasdik kararı verilen dosya sayısı 114 oldu.

KAN KAYBI DEVAM EDECEK

Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, sanayi sektöründeki yavaşlama, TL’nin değer kaybının enflasyona göre sınırlı kalmasının ihracatçı sektörlerde yarattığı kan kaybı ve finansmana erişimde yaşanan zorlukların konkordato başvurularında artışa neden olduğunu kaydetti.

Konkordato ilan ettikten sonra şirketlerin, faizsiz 3 yıl borçlarını yapılandırma şansına sahip olduğunu, ancak maliyetin alacaklı durumundaki küçük ve orta boy işletmeler ile mikro ölçekli işletmelerin sırtına yüklendiğini söyledi.

Son aylarda konkordato başvurularının kabul edilmeyip iflas kararlarıyla karşılaşıldığına dikkat çeken Alçın, “Kredi genişlemesiyle nakit akışının sağlanacağı sinyalleri veriliyor. Düşük faizli kredi mevcuttaki ekonomi problemlerinin yarattığı etkileri kısa vadede hafifletiyor ancak orta ve uzun vadede krizin derinliğini artırıyor’’ diye konuştu.

Alçın, inşaat ve finans dışında bütün sektörlerin darboğazda olduğunu vurguladı.

Tekstil ilk sırada

Konkordato başvurularında öne çıkan sektör tekstil oldu. 2024’te 212 tekstil firması başvuru yaparken, 19 firma için iflas kararı verildi. İkinci sırada 188 başvuru ile inşaat gelirken, 84 başvuru ile mobilya, 66 başvuru ile gıda, 63 başvuru ile metal ürün üretimi, 52 başvuru ile alışveriş merkezi (AVM) yer aldı.

Bireysel kategoride ise 1479 başvuruyla dikkat çekti. Et ve et ürünleri, hayvancılık, hayvansal gıda, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, süt ve süt ürünleri, tarım, tarım makineleri ve zirai aletler satış sektörlerinden de 103 başvuru yapıldı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber