Metal işçileri 3 fabrikada daha greve çıktı
Metal sektöründe grev dalgası başladı. Zam pazarlığında anlaşamayan işçiler bir bir greve gidiyor. Bugün Kocaeli ve Manisa'da Birleşik Metal İş Sendikası'na üye bin metal işçisi daha greve çıktı.
Schneider Elektrik’in Kocaeli Çayırova’da ve Manisa’da bulunan fabrikaları ile Gebze’deki Grid Solutions fabrikasında işçiler greve çıktı.
Birleşik Metal İş ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 5 şirkette devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuca varmadı.
4 Aralık'ta Hitachi Energy'nin 4 fabrikasında yaklaşık 500 işçiyle başlayan grevlere bugün iki yeni işletmede 1000 iş işçi daha katıldı.
Fabrika önlerinde "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atan metal işçileri "Metal işçisi çalıştı, üretti ve işverenlere çok kazandırdı. Şimdi karşılığını istiyor!", "Şimdi sıra metal işçilerinin emekleri ile zenginleşen metal işverenlerin de ve MESS'te" diye seslendi.
Metal sektöründe geçtiğimiz hafta başlayan grev dalgasına iki fabrika daha eklendi. Bugün Kocaeli Çayırova, Gebze ve Manisa'da Schneider Elektrik ve Grid Solutions'ta Birleşik Metal İş Sendikası'na bağlı işçiler bugün greve gitti.
GÖRÜŞMELER AYLARDIR SÜRÜYOR
MESS’e bağlı 4 işletme ve bir süre önce MESS’ten ayrılan bir işletme ile birlikte toplam 5 işletme için görüşmeler 9 Ağustos’ta başladı.
Görüşmelerin başladığı 60 günlük süre içinde MESS ile 5 toplantı yapıldı. Toplantılardan bir sonuç alınamaması üzerine 9 fabrikada grev kararı alındı.
Toplu iş sözleşmesi 2 bin metal işçisini kapsıyor. Sendika şu anda 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada grev sürecinde.
Hitachi'nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarında grev 4 Aralık’ta başlamıştı. Hiachi grevi şu anda devam ediyor.
Ayrıca, Balıkesir/Gönen’de bulunan MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik fabrikasında 19 Aralık günü, Kocaeli/Çayırova’da bulunan Green Transfo Energy fabrikasında ise 25 Aralık günü greve çıkılacağını duyurdu.
İŞÇİLER NEDEN GREVDE?
MESS sendikaya 3 yıllık bir TİS teklif etti. Yani zam teklifini de sosyal haklara ilişkin teklifini de 3 yıl için verdi.
İşçiler ilk 6 aylık dönem için ortalamada yüzde 125 ücret artışı talep etti.
MESS ise işyerlerine göre farklı oranlara tekabül etse de ilk altı ay için ortalamada yüzde 40 oranında bir zam ve diğer 6 aylar için de enflasyon oranında bir artış teklif etti.
İşveren sendikası ayrıca sosyal haklarda ise birinci yıl için yüzde 60 oranında artış teklif etti, sonraki 2 yıl için de yıllık enflasyon oranında bir artış teklif etti.
Sendika 3 yıllık bir sözleşmeyi kabul etmeyeceğini, bunun işçiler için daha fazla kayıp demek olduğunu söyledi.
Ayrıca işverenler işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürecek çeşitli maddeler teklif etti. MESS ikramiyelerin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi, denkleştirme ve telafi çalışması gibi tekliflerde bulundu.
Deneme süresinin 4 aya çıkarılması teklif edildi.
Sendika ise bu teklifleri kabul etmeyerek grev kararı aldı.