Mubadala, Getir’in dört iştirakinin devri için Rekabet Kurumu'na başvurdu

Getir’de sular durulmuyor. BAE merkezli Mubadala, hızlı teslimat şirketi Getir'in dört iştirakini devralmak için Rekabet Kurumu'na başvurdu.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan bildirime göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala, Getir'in dört iştirakinin devralınması işlemi için başvuruda bulundu.

Başvuru, Getir Araç Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret Anonim Şirketi, Getir Teknolojik Hizmetler Anonim Şirketi, Getiriş Danışmanlık ve Ticaret Anonim Şirketi ve Getgo Teknoloji Anonim Şirketi’nin dolaylı olarak MIC Capital Management 68 RSC LTD tarafından devralınabilmesi için gerçekleşti.

Rekabet Kurumu'nun devralmaya onay vermesi halinde şirketin BAE'lilere devrinin önü açılmış olacak.

NE OLMUŞTU?

Pandemi sırasında aldığı yatırımlarla değeri 12 milyar dolara kadar çıkan Getir, ABD ve Avrupa pazarlarında organik büyüme ve satın almalarla hızlı bir büyüme süreci yakalamış ve “evlere hızlı servis” sektöründe dünyanın önde gelen birkaç şirketi arasına girmişti.

Pandemi sırasında aldığı yatırımlarla değeri 12 milyar dolara kadar çıkan Getir, ABD ve Avrupa pazarlarında organik büyüme ve satın almalarla hızlı bir büyüme süreci yakalamış ve “evlere hızlı servis” sektöründe dünyanın önde gelen birkaç şirketi arasına girmişti.

Ancak 2024 yılında şirket finansal sıkıntılar nedeniyle Avrupa ve ABD pazarından çekimiş ve yeniden yapılanmaya gitmişti. Bu çerçevede market ve yemek dağıtım işi ile Getir'in diğer operasyonlarının ayrılmasına karar verilmişti.

İkiye bölünme sonrasında Birleşik Arap Emirliği’ne bağlı yatırım fonu Mubadala, Getir’in yemek ve dağıtım bölümünü almıştı.

Şirket tarafından Haziran 2024'te yapılan açıklamada, yeni yapı kapsamında, Getir'in kurucularının azınlık hissesi market ve yemek teslimatı işinde devam edeceği belirtilmişti. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin kontrolü ise Getir kurucularında kalmayı sürdürürken, çoğunluk hisseleri de Getir kurucularına geçecekti.

Ancak Getir kurucusu Nazım Salur, şirket ile iştiraklerinin kurucular ile Mubadala arasında ikiye bölünmesini öngören anlaşmanın Mubadala tarafından ihlal edildiğini ve Mubadala'nın kurucular aleyhine "darbe" niteliği taşıyan başka bir yeniden yapılanma planı uygulamaya çalıştığını belirterek Mubadala aleyhine hukuki süreç başlatacağını söyleyerek gerilimi sosyal medyaya taşıdı.

Salur ayrıca BAE'li Mubadala'nın şirkete çökmek istediğini söylemişti.

Sonrasında Getir Türkiye'nin CEO'su Batuhan Gültakan, şirketin yeniden yapılanma sürecinde ortaklar ve kurucular arasındaki çekişmelerin ve gerilimin arttığı bir dönemde görevine son verildiğini açıklamış, sonrasında görevine geri döndüğünü duyurmuştu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber