NSA'den tavsiyeler: Cep telefonlarını bilgisayar korsanlarına karşı korumanın beş yolu

İsrailli casus yazılım şirketi Paragon'un bazı kullanıcıların WhatsApp'larına sızdı. Üstelik bunu virüslü linklere gerek duymadan "sıfır tıklama" yöntemiyle başardılar. Peki telefonlarımızı dış tehlikelere karşı nasıl koruyacağız? NSA bu konuda beş tavsiye veriyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Telefonunuzu en son ne zaman kapattığınızı hatırlamıyor musunuz? Bluetooth hep açık mı? Bulduğunuz her şarj aletini telefonunuza takıyor musunuz?

Bu soruların hepsine verdiğiniz cevap “evet” ise, ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) göre telefonunuzun güvenliği konusunda riskli bir oyunun içindesiniz.

NSA’in görevi ulusal güvenliği korumak için istihbarat toplamak ve bunları analiz etmek. Dolayısıyla NSA’in akıllı telefonları güvende tutmak için vereceği önerilere kulak asmakta fayda var. İşte size ajanstan beş öneri:

HAFTADA BİR KEZ TELEFONUNUZU YENİDEN BAŞLATIN

NSA haftada bir gün telefonunuzu kapatıp açmanın sıfır tıklama saldırılarına karşı basit ama etkili bir koruma olacağını söylüyor. Adından da anlaşılacağı gibi sıfır tıklama saldırılarında kurbanın herhangi bir şeye tıklamasına gerek kalmadan telefonu casus yazılımlarla ele geçirilebiliyor.

Telefonunuzu yeniden başlatmanın en doğru yolu önce tamamen kapatıp en az 10 saniye beklemek ve sonrasında yeniden açmak.

Bu hareket telefonunuzdaki inatçı casus yazılımları kaldırmasa da bazı saldırıların önüne geçerek yeni bir başlangıç yapmanızı sağlar. Tabii daha derin sorunlar için telefonun fabrika ayarlarına dönmeniz gerekebilir.

Ekstra güvenlik adımları: NSA telefonunuzdaki güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyor. Çünkü güvenlik yamaları, casus yazılımların hedefindeki zafiyetleri ortadan kaldırabiliyor. Güncelleme yapmak için:

iPhone: Ayarlar > Genel > Yazılım Güncellemesi
Android: Ayarlar > Sistem > Sistem Güncellemesi

KULLANMADIĞINIZ ZAMANLARDA BLUETOOTH’U KAPATIN

Bluetooth kullanışlı bir özellik olsa da hackerlar için de potansiyel bir saldırı kapısı yaratıyor. Dolayısıyla telefonunuzu korumak için özelliği kullanmadığınız zamanlarda kapatmanız yeterli.

NEDEN ÖNEMLİ: Hackerların “BlueSnarfing” gibi verileri çaldığı ve hatta konuşmaları dinlediği araçları var.

Ayrıca bu şekilde telefonunuzun şarjını da korumuş olursunuz.

PÜF NOKTA: Cihazınıza “Cihaz123” gibi daha genel isimler verin. Bu şekilde doğrudan sizi hedef alan hackerların sizi bulması zorlaşır.

HERKESE AÇIK USB PORTLARINI KULLANMAYIN

NSA havaalanlarında, kafelerde ve otellerde herkesin kullandığı USB şarj girişlerini kullanmamanız konusunda da uyarıyor. Bu girişler “juice jacking” denen bir risk taşıyor.

Telefonunuzu şarj etme amacıyla bağladığınız girişler aynı zamanda cihazınızla veri bağlantısı kurabiliyor. Hackerlar bu bağlantı üstünden cihazınızdaki verileri çalabiliyor, kötü amaçlı yazılımlar yükleyebiliyor ya da verilerinizi şifreleyerek sizden fidye talep edebiliyor.

Kendinizi bu ihtimale karşı korumak için normal elektrik prizlerini kullanın. Ayrıca yolculuğa çıktığınızda yanınıza şarj kablonuzu almayı unutmayın. Bu kablolar veri transferini önleyerek telefonunuzun sadece şarj edilmesini mümkün kılıyor.

Eğer kablo taşımayı sevmiyorsanız power bank kullanmayı deneyebilirsiniz.

Artık çoğu şarj kioskları kablosuz şarj pedleri sunuyor. Bu pedler veri transferini önlediği için daha güvenliler.

HERKESE AÇIK WIFI’LERİ KULLANMAYIN

Herkese açık Wi-Fi’ler adı üstünde her akıllı telefona, laptopa ve tablete açık. Bu da gözetleyen gözler için olmazsa olmaz bir fırsat sunuyor.

Dolayısıyla bir Wi-Fi ağına bağlanmadan önce kaynağının ne olduğunu mutlaka öğrenin. Örneğin bir kafede oturuyorsanız “Bedava Kahve Wi-Fi” diye bir şey görüp hemen buna bağlanmayın.

VPN kullanmak bağlantınızı şifreleyeceği için hackerlerin verilerinize ulaşmasını neredeyse imkansız hale getirebilir.

Bankacılık işlemleri ve iş maillerine ulaşmak için kendi hücresel verinizi kullanmanız daha güvenli olacaktır.

PÜF NOKTA: Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi’yi kapatın. Bu şekilde telefonunuzun farkında olmadan güvenli olmayan ağlara bağlanmasının önüne geçebilirsiniz.

MİKROFONUNUZU VE KAMERANIZI KAPATIN

NSA kullanmadığınız zamanlarda mikrofonunuzu ve kameranızı kapatmanın en koruyucu yöntemlerden biri olduğunu söylüyor.

Mikrofon saldırılarında hackerlar mikrofonunuzu siz farkında olmadan aktive ederek konuşmalarınızı dinleyebiliyor. Bu durum genelde telefonunuza casus yazılımla sızıldığında meydana geliyor. Ayrıca bu tip saldırılara da genelde aktivistler ve muhalifler maruz kalıyor. Yine de her duruma hazırlıklı olmak için:

Apple iPhone: Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Hangi uygulamalara ne izinler verdiğinize bakın

Google Pixel: Ayarlar > Güvenlik ve Gizlilik > Gizlilik > Yönetici izni

Samsung Galaxy: Ayarlar > Güvenlik ve gizlilik > Yönetici izni

Hackleme Hacker Bilgisayar korsanlığı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber